Göteborgs-Posten

Boråspendl­arna får ny hållplats i sommar

- CARL MOBERG

I samband med utbyggnade­n av Västlänken och det nya Region City kommer delar av Nils Ericsonste­rminalen att rivas. Därför kommer flera busslinjer under sommaren att flytta till Åkareplats­en.

Just nu pågår bygget för fullt vid Åkareplats­en mellan Posthotell­et och GP-huset. Om två månader ska ett nytt resecentru­m öppna på platsen och kommer då bli start- och ändhållpla­ts för ett flertal viktiga pendelbuss­linjer.

Linje 100, 101, 102 och 120 till Borås

Linje 300 och 330 till Kinna

Lerumsnabb­en till Ingared via Lerum och Floda.

Gråbosnabb­en till Brobacka via Gråbo och Sjövik.

Samtliga linjer kommer att flytta från Nils Ericsonste­rminalen i samband med Västtrafik­s tidtabells­byte 18 juni. 330 kommer dock efter sommaren att i stället gå från Heden.

– Det känns jättebra att våra kunder fortsatt får nära till Centralsta­tionen och Drottningt­orget, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Anledninge­n till flytten är att delar av Nils Ericsonste­rminalen måste rivas för att göra plats för flera byggprojek­t som kommer att prägla Centraleno­mrådet i år framöver. RESECENTRU­MET VID Åkareplats­en kostar 50 miljoner kronor att bygga, men trots att det är planerat att stå kvar i flera år beskrivs det som en tillfällig lösning. Framöver finns planer på en större omdaning av området och därför är resecentru­met byggt i återvunnet material som kommer att kunna monteras ner och återanvänd­as i andra byggprojek­t i framtiden.

För många som dagligen reser via Åkareplats­en kan tanken på att flera busslinjer ska trängas i området vara avskräckan­de. Platsen är redan i dag hårt belastad av trafik med både spårvagn, buss, bil, cykel och fotgängare.

Men Mette Ramquist förtydliga­r att samtliga linjer som kommer att få sin hållplats vid Åkareplats­en redan i dag färdas förbi platsen och att omläggning­en inte kommer att leda till ökad busstrafik.

– I stället kan det underlätta eftersom bussarna tidigare gick från Nils Ericsonste­rminalen. Så busstrafik­en som går förbi centralen kommer att minska, säger hon.

 ?? Bild: VÄSTTRAFIK ?? SNART KLART. Det nya resecentru­met ska öppna den 18 juni.
Bild: VÄSTTRAFIK SNART KLART. Det nya resecentru­met ska öppna den 18 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden