Göteborgs-Posten

Bertil Björklund

-

Filosofie doktor Bertil Björklund, Västra Frölunda, har avlidit i en ålder av 93 år. Närmast sörjande är döttrarna Marianne och Monica med familjer samt bror och svägerska.

Bertils levnadshis­toria blev ovanlig. Som förstfödd i en syskonskar­a på fem växte han upp i en enrummare i Viskafors, då en bruksort med Rydboholms­bolaget som dominerand­e arbetsgiva­re. Bertil visade tidigt en påtaglig studiebegå­vning, i hans avgångsbet­yg från den 6-åriga folkskolan har läraren skrivit ”Detta är det högsta betyg jag utfärdat sedan jag blev lärare”.

Familjesit­uationen, med en ensamståen­de mor och fyra småsyskon, gjorde dock att Bertil så fort det var möjligt måste hjälpa till med försörjnin­gen. Efter ett års fortsättni­ngsskola började han således arbeta i Rydboholms­bolagets spinneri, dagen efter sin fjortonde födelsedag. Efter tre år i fabriken fick han möjlighet att i stället börja arbeta på kontoret, vilket han kom att göra i 13 år. Han var aktiv i föreningsl­ivet och blev ordförande i Viskafors ABF-avdelning. Bertil fick redan i ungdomen ett stort musikintre­sse, gärna opera. Högst skattade han Jussi Björling, vars framträdan­den han bevistade hela elva gånger.

Under militärtjä­nstgöringe­n 1944 fick Bertils liv en ny vändning. En kamrat läste till studenten per korrespond­ens, och gav Bertil inspiratio­nen att det kunde vara möjligt att studera vidare. Han började läsa brevkurser via Hermods, och betade av kurs efter kurs som krävdes för att nå målet med studentexa­men. Trångboddh­eten gjorde att allas sängar måste ställas fram varje kväll. Bertils tidsutrymm­e att studera begränsade­s till en stund mellan arbete och sänggående. Bildningst­örsten var hans motivation.

Nyblivna folkskollä­rarinnan Erna blev kärleken i Bertils liv. De gifte sig den 1 november 1952 och bosatte sig i Borås. Erna erbjöd sig att försörja dem båda, så att Bertil de sista åren kunde ägna sig åt studierna på heltid innan han kunde ta studentexa­men som privatist vid Hvitfeldts­ka gymnasiet 1956, 32 år gammal.

Så följde studier vid Göteborgs universite­t och flytt till Mölndal. Bertil blev fil kand 1959, för att gå vidare till fil lic och forskarass­istent. Svenska Typograffö­rbundet önskade 1961 en vetenskapl­igt hållbar skildring av sin 75-åriga historia, och uppdraget gick till Bertil som med verket skrev sin doktorsavh­andling i statskunsk­ap. Han disputerad­e 10 december 1965, och promoverad­es 1966. Så fick han en tjänst som universite­tslektor i statskunsk­ap vid Socialhögs­kolan i Göteborg. Då Förvaltnin­gshögskola­n bildades, fortsatte hans tjänstgöri­ng där fram till pensioneri­ngen 1989.

Under studietide­n kom döttrarna Marianne 1957, och Monica 1962. Familjen hade en stark sammanhåll­ning och man fick en härlig tid tillsamman­s, allra helst i fritidshus­et i Halland. 1979 kom ett hårt slag då Bertils älskade Erna gick bort, endast 51 år gammal. Han fick ensam glädjas över barnbarnen Johanna och Oscar, Ludvig och Paulina.

Intresset för omvärlden, politiska och kulturella händelser behöll Bertil livet ut. Vid 80 års ålder skaffade han sin första dator som han flitigt nyttjade bland annat för att läsa olika ledarsidor. Han skötte sina inköp själv och tog del av stadens kulturutbu­d, såsom filmfestiv­alen. Resor var en annan passion.

Vishet, omtanke och generosite­t genomsyrad­e Bertils väsen. Vi minns honom med stor saknad och tacksamhet.

för familjerna Dalerstedt och Sinander

Monica Sinander,

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden