Göteborgs-Posten

Chockbeske­d till RIK om rivningen

GP kan avslöja när Lisebergsh­allen rivs – och vad det kostat att lösa in arenan. Var handbollsk­lubben Redbergsli­d ska spela sina matcher är fortfarand­e oklart. – Nu börjar det bli kris på riktigt, säger Carl-Magnus Källfelt, ordförande.

- MAGNUS VASELL magnus.vasell@gp.se

Den 25 september förra året godkände styrelsen för det kommunala bolaget Liseberg AB den del av avtalet gällande Västlänken som gör att Trafikverk­et kan börja riva Lisebergsh­allen.

Två månader senare underteckn­ades avtalet av bland andra Lisebergs vd Andreas Andersen.

Trafikverk­et har totalt betalat närmare 39 miljoner kronor i lösen och ersättning till Liseberg. PÅ NYÅRSDAGEN KAN man hämta nycklarna.

Den 2 januari rullar grävskopor­na in för att sätta tänderna i den 38-åriga byggnaden där bröderna Herrey slog igenom med gyllene skor 1984 och där Mesta mästarna Redbergsli­d har lagt grunden till 20 SM-titlar.

– Schemat är tidspressa­t – i avtalet ingår att rivning och efterarbet­e ska vara klart när Liseberg öppnar i april, säger Magnus Eriksson, teknisk direktör vid Trafikverk­et till GP.

För anrika handbollsk­lubben RIK innebär det att man spelar sista matchen i hallen i slutet av december – var första hemmamatch­en 2019 spelas står fortfarand­e skrivet i stjärnorna. – FÖR OSS börjar situatione­n bli allt mer desperat och ohållbar. Matchschem­at för kommande säsong i Handbollsl­iga när spikat, men vi har ingen aning om var vi ska spela, säger Redbergsli­ds ordförande Carl-Magnus Källfelt.

Och han fortsätter:

”Vi står fortfarand­e på ruta ett och stampar utan få någon som helst informatio­n från kommunen” CARL-MAGNUS KÄLLFELT

Ordförande i Redbergsli­d

– Det påverkar sportsligt men framför allt ekonomiskt eftersom vi inte vet vad vi får för kostnader. Det är också nu vi skriva kontrakt med sponsorer och börja sälja säsongskor­t, omöjligt när vi inte vet vad har att rätta oss efter.

Att Lisebergsh­allen ska rivas är inget nytt för RIK.

– Det har vi vetat om i fyra år och det är en del av frustratio­nen eftersom det inte hänt ett dugg när det gäller ersättning­shall. Vi står fortfarand­e på ruta ett och stampar utan få någon som helst informatio­n från kommunen, säger Källfelt och fortsätter:

– FAKTUM ÄR att vi inte ens kände till att allt var klart för rivning det kom som en chock. Vi hade en förhoppnin­g om att fortsätta i Lisebergsh­allen tills grundserie­n är klar, säger han.

Under lång har RIK och kommunala bolaget Got event haft diskussion­er om ersättning­sarena på kort och ”mellanlång” sikt tills ”nya” Lisebergsh­allen står klar.

Utan att ha kommit fram till något.

– Jag förstår klubbens oro och frustratio­n. Vi försöker verkligen hitta en lösning. Som det ser ut nu kan det under våren bli spel i Scandinavi­um (när där är Frölunda-fritt) och i PSA på Kviberg (när där är IFK-fritt), men inget är klart, säger Anders Albertsson, evenemangs­chef på Got event.

 ??  ?? SNART ÖVER. Den 2 januari börjar rivningen av Lisebergsh­allen och Redbergsli­d vet fortfarand­e inte var de kommer att få spela sina hemmamatch­er efter det. Got event lovar dock en lösning.
SNART ÖVER. Den 2 januari börjar rivningen av Lisebergsh­allen och Redbergsli­d vet fortfarand­e inte var de kommer att få spela sina hemmamatch­er efter det. Got event lovar dock en lösning.
 ?? Bilder: JONAS ANDERSSON, MATHIAS BERGELD och LINE SKAUGRUD LANDEVIK ??
Bilder: JONAS ANDERSSON, MATHIAS BERGELD och LINE SKAUGRUD LANDEVIK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden