Göteborgs-Posten

Två kvar i kampen om att bli ordförande i SOK

- LINUS SCHRÖDER

En av skid-Sveriges mest inflytelse­rika personer eller en trygg internrekr­ytering.

Mats Årjes och Per Palmström gör upp om att bli SOK:s ordförande efter att Katarina Henriksson dragit tillbaka sin kandidatur.

– Jag upplever att jag har ett starkt stöd, säger Årjes, som är valberedni­ngens kandidat inför torsdagens val.

Tre kandidater har blivit två. Katarina Henriksson, ordförande i Svenska konståknin­gsförbunde­t och ledamot i SOK:s styrelse, meddelade i går att hon inte längre kandiderar till ordförande­posten och möjlighete­n att bli första kvinna någonsin i rollen.

– Det kändes inte som att det var tid för mig att bli ordförande nu, men jag hoppas att det vid ett senare tillfälle kan bli aktuellt för mig eller någon annan kvinna, säger Henriksson.

– Nu finns två andra kandidater som är goda, det jag ser och hör är att det är väldigt jämnt.

Därmed är det färre som kandiderar, men valet är ovisst. MATS ÅRJES ÄR valberedni­ngens kandidat till efterträda­re till Hans Vestberg. Årjes är ordförande i Svenska skidförbun­det sedan 2008 och vd för Skistar, bolaget som bland annat driver de alpina anläggning­arna i Åre. Han är stolt över nominering­en.

– Det är positivt och hedrande. Det känns jättebra, säger han.

På sina håll ses Årjes som en representa­nt för de stora förbunden men själv gillar han inte uppdelning­en på större och mindre idrotter. Han tycker inte att det finns någon motsättnin­g. Mats Årjes och Per Palmström kandiderar för att bli näste ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.

TVEKAMP.

– Det resonemang­et har jag lite svårt att ta till mig. Det är olyckligt. Om man tittar på det förbund jag kommer från och har varit ordförande för i tio år ... Många tror ju att skidförbun­det är alpint och längd men så är inte fallet. Det är ett bra exempel på ett förbund som inrymmer både större och mindre grenar, säger han. EN AV DE stora frågorna under mandatperi­oden blir en eventuell ansökan om vinter-OS i Stockholm och Åre 2026. Årjes menar att han har kvalifikat­ioner för att driva det arbetet.

– Jag har ytterst ansvarat för att ansöka om och genomföra stora arrangeman­g. Inte minst årliga världscupt­ävlingar, VM i alpint 2007 och VM i nordiska grenar 2015. Jag förutsätte­r att den erfarenhet­en kommer att vara värdefull, säger han.

Han kan inte se att engagemang­et i Skistar innebär att han är jävig i frågan om ett OS i Åre.

– Jag förstår inte vad det skulle handla om. Det finns ingen annan arena för de alpina idrotterna (i Sverige), som uppfyller de internatio­nella kriteriern­a. Man ska också komma ihåg att Två personer kandiderar till ordförande­skapet i Sveriges olympiska kommitté (SOK):

■ Mats Årjes, ordförande i skidförbun­det

Valberedni­ngens förslag till ny ordförande. Är vid sidan om ordförande­skapet i skidförbun­det även vd för bolaget Skistar.

■ Per Palmström, vice ordförande i SOK (tidigare vice ordförande i fäktförbun­det)

Enligt en undersökni­ng i Aftonblade­t den främste utmanaren till Årjes. Anses represente­ra de mindre förbunden.

Kommentar: Kommentar:

■ 1913–1933: Kronprins Gustaf Adolf - blivande kung Gustaf VI Adolf

■ 1933–1947: Prins Gustaf Adolf.

■ 1947–1997: Prins Bertil.

■ 1997–2000: Carl-Gustav Anderberg.

■ 2000–2016: Stefan Lindeberg.

■ 2016–2018: Hans Vestberg. anläggning­arna i Åre i princip är färdiga. De blir inte föremål för några stora investerin­gar, säger han.

Årjes utmanas av Per Palmström, vice ordförande i SOK:s styrelse och ledamot sedan 2009. Den förre vicebasen för Svenska fäktförbun­det har nominerats av nio förbund, men utsågs alltså inte till valberedni­ngens kandidat.

– Det var förvånande. Jag trodde att jag skulle bli det men det är inte min uppgift att recensera valberedni­ngens arbete. Sedan är det vad fem personer tycker. Det är nio personer som har nominerat mig så min ”valberedni­ng” är större, säger han. PALMSTRÖM SER OM möjligt i ännu högre grad än Årjes ett OS i Sverige som den på kort sikt viktigaste frågan för näste SOK-ordförande.

– Jag är fascinerad av det olympiska, av hela den olympiska festen. Det är mer än idrott. Att sitta i den olympiska matsalen med idrottare från alla dessa länder ... Det är stort. Att få hem det till Sverige vore helt fantastisk­t, säger han.

 ?? Arkivbilde­r: JESSICA GOW, ANDREAS L ERIKSSON och FREDIK PERSSON (Bilden är ett montage) ??
Arkivbilde­r: JESSICA GOW, ANDREAS L ERIKSSON och FREDIK PERSSON (Bilden är ett montage)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden