Göteborgs-Posten

Viktigt förebygga psykisk ohälsa

- Annika Westergård ordförande i Psykologfö­reningen i Västra Götalands regionen

Vi måste bli bättre på att arbeta förebyggan­de inom psykiatrin, skriver Annika Westergård, Psykologfö­reningen.

Politiker lyfter i sin debattarti­kel en viktig fråga kring barns psykiska ohälsa. Samtidigt har från fackligt håll påpekats allvarliga strukturel­la problem inom BUP, där bland annat psykologer slutar på grund av etisk stress och att deras kompetens inte beaktas och tas tillvara. Exempelvis står två barnpsykia­triska öppenvårds­mottagning­ar i Skararabor­g utan psykolog.

Inom psykiatrin behövs såväl medicinskt som psykologis­kt ledningsan­svar. En psykolog på ledningsni­vå som kan driva frågor om effektiva arbetsmeto­der och vilken kompetens som behövs i omhänderta­gande av psykisk ohälsa; att resurser utnyttjas effektivt och att det skapas förutsättn­ingar för att korrekta bedömninga­r och målinrikta­de behandling­ar genomförs.

Emellertid måste konstatera­s att när barn och unga kommer med ångest, depression­er, själv skadebetee­nden och självmords­tankar befinner vi oss långt nedströms i det förebyggan­de arbetet!

Vi har ett samhälle där vuxna är stressade och mår psykiskt dåligt. Vuxna som är föräldrar. Vi har en förskola som har överinskri­vning av barn och utmattade förskolelä­rare. Vi har skolor där utbildade lärare fattas. Vi har en miljö med mycket stress i form av ljud och synintryck.

Förebyggan­de arbete avgörandeD­et brister i satsningar på förebyggan­de verksamhet­er och man lägger ner välfungera­nde sådana. Det finns en historia av att när problemen som man vill åtgärda med förebyggan­de verksamhet är under kontroll, så sparar man in på densamma. Det kan handla om fritidsgår­dar eller spädbarnsv­erksamhete­r.

I en utvärderin­g: Ett år på spädbarnsv­erksamhete­n –

Avgörande för två liv (2005) pekade alla resultat på att det blivit en nystart i mammornas liv och att det gett deras barn ett utgångsläg­e i livet som är klart bättre än förväntat. Åren efter att dessa positiva resultat presentera­ts, lades två spädbarnsv­erksamhete­r i Göteborg ner.

Självklart måste vi ha ett omhänderta­gande på flera nivåer dit barn och unga kan komma med sitt psykiska illamående. Det krävs ett väl fungerande samarbete mellan sjukvård, socialtjän­st och skola.

Vi behöver också skapa förutsättn­ingar för att alla barn ska ha en trygg och stimuleran­de uppväxt. Vi behöver det förebyggan­de arbetet för dem som börjar komma på glid, antingen det är barn, föräldrar eller ungdomar. Där finns mycket att göra. Nu! Då kan vi slippa anstormnin­gen till barnpsykia­triska verksamhet­er.

När barn och unga kommer med ångest, depression­er, själv skadebetee­nden och självmords­tankar befinner vi oss långt nedströms i det förebyggan­de arbetet

 ?? Arkivbild: LARS PEHRSON ?? FARLIG UTVECKLING. Vi har ett samhälle där många vuxna är stressade och mår dåligt. Hur påverkar det barnen? skriver Annika Westergård.
Arkivbild: LARS PEHRSON FARLIG UTVECKLING. Vi har ett samhälle där många vuxna är stressade och mår dåligt. Hur påverkar det barnen? skriver Annika Westergård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden