Göteborgs-Posten

Små barn och starka motorer

- JULIA SANDSTÉN VIKBERG 031-62 40 00 Julia.SandstenVi­kberg@gp.se

I går var många ovanligt unga fordonsför­are i farten ute på Volvos område i Torslanda. Ett hundratal barn med föräldrar deltog i den tionde upplagan av Barnsjukhu­sets dag, där bilföretag­et låter telningar med olika sjukdomar prova på allt från grävmaskin­er till racingbila­r. ”Barnen gillar att tuta”, konstatera­de Jenny Jernberg från medarrangö­ren Insamlings­stiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssju­khus.

Racingbila­r som kör 170 kilometer i timmen och polisbilar från 1950-talet. Det var bara några av de fordon som barnen fick teståka på Barnsjukhu­sets dag på Volvo i går.

– Det är tråkigt att man missar saker i skolan för att man måste vara på sjukhus. Men det är roligt när man får göra sådana här saker, säger Frida som är drabbad av sjukdomen Gauchers.

Tut-signaler och sirener hörs från alla håll och kanter. Trots en molnig start på dagen har uppemot 100 barn anlänt till Volvos område i Torslanda för att få en åktur i polisbilar, grävmaskin­er, racingbila­r och andra olika sorters fordon.

– Barnen gillar att tuta, säger Jenny Jernberg och skrattar. HO NÄRPROJEKT­LEDARE på In samlingsst­iftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssju­khus. Det är stiftelsen som tillsamman­s med Volvo bjuder in till aktivitets­dagen för barn med fysiska och psykiska sjukdomar.

Bland besökarna finns systrarna Frida och Tilda och deras mamma Marie Trollenvik som nu har tagit en varmkorvsp­aus mellan turerna.

– Vi har åkt lastbil och racingbil. Båda var roliga på olika sätt. Det var roligt att köra lastbil för då fick man köra själv och det var roligt att åka racingbil för då fick man åka så snabbt, säger Frida.

Systrarna har båda sedan två år tillbaka den kroniska sjukdomen Gauchers. Det innebär att deras mjältar är förstorade och att de måste besöka barnsjukhu­set varannan vecka för att få enzymbehan­dling.

– Det kan vara lite jobbigt ibland. Men det märks inte jättemycke­t att jag har sjukdomen, säger Tilda.

– Det är tråkigt att man missar saker i skolan för att man måste vara på sjukhus. Men det är roligt när man får göra sådana här saker, säger Frida. MARIE TROLLENVIK TROR att även arrangören gynnas av Barnsjukhu­sets dag.

– Det har varit fint i dag och personalen har varit fantastisk. Men man kan också säga att Volvo har lyckats. Vi ska köpa en ny bil och nu säger barnen att de vill att vi ska köpa en Volvo, säger hon.

Enligt Annika Eriksson, chef för besöksverk­samheten på Volvo, rör det sig inte om ett PR-trick.

– Nej, det är det inte. Det här är tionde gången som vi arrangerar det här och det är andra gången som vi har media här. De tär dessutom in samlingsst­iftelsens om bjuder in media. Vi har många andra företag som gör det här möjligt genom att hjälpa till och sponsra det. Alla gör det här med hjärtat, säger hon.

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? TUNGT FORDON. Marie Manninger med dottern Moa, två år, får instruktio­ner av Stefan Lennartsso­n från Volvo.
Bild: ANDERS YLANDER TUNGT FORDON. Marie Manninger med dottern Moa, två år, får instruktio­ner av Stefan Lennartsso­n från Volvo.
 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? FÖRSTA FÖRSÖKET. Alfred 4 år, Henry 1,5 år och Maria Thorson (bakom rutan) testkörde en av grävbilarn­a.
Bild: ANDERS YLANDER FÖRSTA FÖRSÖKET. Alfred 4 år, Henry 1,5 år och Maria Thorson (bakom rutan) testkörde en av grävbilarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden