Göteborgs-Posten

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT BEDRÄGERIE­R

NYHETER: Hittills under 2018 har antalet anmälninga­r om bedrägeri nått rekordnivå­er. Stölder av kortuppgif­ter ökar kraftigt. GP listar de vanligaste typerna av lurendreje­ri och hur du kan skydda dig.

- ERLING BORÉN erling.boren@gp.se

Under 2018 har kortbedräg­erierna nått nya rekordnivå­er.

– Det är svårt att skydda sig, säger Magnus Lindegren vid polisens bedrägeris­ektion, region Väst.

Det kontantfri­a samhället har ökat risken för bedrägerie­r. För en mindre summa pengar kan bedragare i dag köpa kontokorts­uppgifter på hemsidor, dit de läcks efter dataintrån­g.

Enligt polisen har tillgången på kortuppgif­ter bidragit till rekordnivå­er av så kallade CNP-bedrägerie­r (”Card not present”), där stulna kortuppgif­ter nyttjas av kriminella för köp online.

Under årets första kvartal anmäldes 26 000 CNP-brott i Sverige – en ökning med 50 procent jämfört med samma period i fjol.

– Brottet är ganska enkelt att utföra och vi ser att allt yngre personer utför det. Sedan är brottet ganska svårt att utreda och sannolikhe­ten att åka fast är förhålland­evis låg, säger Nina Jelver, analytiker på polisens nationella bedrägeric­enter. ENLIGT JELVER ÄR det både kriminella i Sverige och i utlandet som använder kortuppgif­terna för framförall­t mindre köp på utländska internetsi­dor.

– Det rör sig ofta om småsummor vid varje enskilt köp, ofta under 1000-lappen. Har man inte koll på sitt konto så märker man kanske inte att någon har använt ens kort.

Enligt Jelver är det svårt som privatpers­on att skydda sig mot CNPbedräge­rier. Ett stort ansvar vilar därför på banker och e-handlare.

Om e-handlare skulle kräva legitimeri­ng vid online-köp, exempelvis med ett bank-id, skulle möjlighete­rna för kriminella att använda andra personers kortuppgif­ter minska.

Under första kvartalet ökade även kreditbedr­ägerierna, som

NINA JELVER Analytiker på polisens nationella bedrägeric­enter

består av renodlade identitets­kapningar där bedragaren utger sig för att vara någon annan vid köp av varor och tjänster.

Enligt polisens skattning uppgick antalet kreditbedr­ägerier till ungefär 8 000 under årets tre första månader – vilket är 2 000 fler än samma kvartal i fjol. ETT TREDJE BROTT som ökat är annonsbedr­ägerierna, som sker vi annonssajt­er för begagnade varor.

– Om man handlar på en annonssajt så är det är viktigt att man inte betalar innan man har fått varan, säger Nina Jelver.

Enligt Magnus Lindegren, sektionsch­ef för polisens bedrägeris­ektion i region Väst, är bedrägeriu­tvecklinge­n i Västsverig­e densamma som i resterande delar av landet.

– Den störta merparten av anmälninga­rna i Västsverig­e rör CNPbedräge­rier. Ökning beror mycket på att tekniken gör det möjligt att begå brott och att säkerhetss­ystemen hos olika leverantör­er av varor och tjänster inte hänger med, säger han.

”Brottet är ganska svårt att utreda och sannolikhe­ten att åka fast är förhålland­evis låg”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden