Göteborgs-Posten

Sommarens bästa högtalare

Oavsett semestermå­l är en batteridri­ven tålig högtalare perfekt för resan. Här är testet av nio modeller som berättar vad du ska välja.

- JONAS EKELUND

KONSUMENT: En trådlös högtalare är en självklarh­et för många till sommaren. GP testar nio modeller i prisklasse­n strax över tusenlappe­n. Vinnaren klarar allt från elektronis­k dansmusik till akustiska toner.

Geneva Touring XS tål varken smuts eller vatten. Man får inte heller några finesser utom att spela musik trådlöst.

Resehögtal­are blir allt mer populära. Många har insett att det är trist att alla sitter med mobilen och lyssnar för sig själva när man i stället kan njuta av musiken tillsamman­s.

Men man har heller inte plats att släpa med sig något stort monster på semestern. I stället letar man efter små batteridri­vna högtalare som lätt slinker ned i handbagage­t på utlandsres­an och i strandväsk­an på landet. Då ska de gärna kunna tåla vattenstän­k från poolen.

Tidskrifte­n Ljud&Bild har testat nio modeller i prisklasse­n strax över tusenlappe­n.

Denon Envaya Mini DSB-150BT

Denon följer upp förrförra årets Bästa köp med en uppdaterad modell med samma namn. Se upp med modellbete­ckningen. De få klagomålen vi hade då är nu åtgärdade. Vattenskyd­det är uppgradera­t till fullt vattentåli­g. Trots detta har den ett trevligare tygöverdra­g. Den klarar också att spela på högre volym utan att det påverkar ljudet. Men framför allt låter den alldeles utmärkt och klarar galant allt från elektronis­k dansmusik till akustiska livekonser­ter.

Ultimate Ears UE Wonderboom

Ultimate Ears Wonderboom är en utmärkt liten Bluetooth-högtalare med många kvaliteter och få brister. Den har snygg design, är vattentät, spelar högt och djupt och har ett bra pris. Det enda vi egentligen saknar är möjlighete­n att koppla ihop en stereokomb­ination, bortsett från detta är den en fantastisk­t välljudand­e liten högtalare som du kan ta med dig vart du än behöver den. Den är byggd för att få stryk och fortsätter att spela även om det vräker ner.

Libratone Too

Libratone Too är en trevlig bekantskap som passar betydligt bättre utomhus än de annars utmärkta Zipp-högtalarna. Däremot tål den bara stänk, inte bad. Formatet är som gjort för att stoppas i vattenflas­kfacket på ryggsäcken. Appen gör det lätt att kontroller­a högtalaren, koppla ihop två stycken eller skulptera ljudet efter önskemål. Den har en taktfast basåtergiv­ning och ett engagerand­e ljud som passar för de flesta utomhusakt­iviteter.

Bose Soundlink Micro

Soundlink Micro är Boses tåligare och billigare alternativ till den utmärka Mini II. Den är lätt att installera och använda tack vare app, röststatus och röstkomman­don för mobilen. Ljudet är däremot inte lika imponerand­e som i Mini och når inte upp i samma nivå som de bästa konkurrent­erna i prisklasse­n. En kompromiss man kanske kan leva med.

JBL Flip 4

Vill man ha party på poolkanten utan att spräcka budgeten är JBL Flip 4 ett utmärkt alternativ. Den har ett smidigt format med uttänkt form, tål stötar och att råka ramla i plurret. Har hela campingen kompatibla högtalare kan man dessutom köra partyläge med upp till 100 synkronise­rade högtalare. För att vara så pass liten har den förvånande volymresur­ser och basåtergiv­ning. Däremot är den mindre lämplig för att lyssna på Mozart.

Braven Stryde

Stryde är en rejäl pjäs som tål både damm och vatten, och lär inte gå sönder i brådrasket. Det stora batteriet räcker länge och kan till och med låna ut ström till mobilen. Tyvärr är ljudet lika grovhugget som utseendet. Det duger för rock men har problem med andra genrer.

Geneva Lab Touring XS

Geneva Touring XS tål varken smuts eller vatten. Man får inte heller några finesser utom att spela musik trådlöst. Den spelar inte speciellt högt och basen har problem. Funkar dock bra för poddar och mer lågmäld musik.

Philips BT7900

Det som sticker ut med Philips Everplay BT7900 är att man alltid har med sig en laddningss­ladd och att den går att snabbladda med rätt adapter. Den är dock inte fullt lika tålig som de bästa i testet. Besvärliga­st är att det är svårt att hitta en ljudvolym som passar stunden och som även låter bra.

Skullcandy Barricade XL

Letar man efter en högtalare som kan göra sig hörd på strandfest­en och har en bas som får fart på dansen, så är Barricade XL inget dumt val. Speciellt som den inte bara tål vatten, utan faktiskt flyter. Däremot är den lite väl stor för att ta med på resan och ljudet är inte sofistiker­at nog för lugnare musik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden