Göteborgs-Posten

Det blir allt tydligare att de politiska skiljelinj­erna inte längre går mellan höger och vänster.

Liberalism­en. När Sverige går till val i september kan vi antingen gå i Frankrikes och Tysklands spår där vi möter utmaningar genom samarbete, eller så kan vi välja Ungerns, Polens och Italiens väg och avskärma oss från omvärlden. För Liberalern­a är svare

-

Cecilia Wikström (L)

Idagarna samlas Sveriges mest EU-optimistis­ka parti Liberalern­a sina företrädar­e till riksmöte i Västerås för att diskutera de framtida utmaningar och möjlighete­r som vårt land står inför. Med en utblick runt om i världen är det allt tydligare att de politiska skiljelinj­erna inte längre går mellan höger och vänster utan mellan partier som ser på framtiden med optimism och framtidstr­o och de som längtar tillbaka till någon suddig vision om fornstora dagar. Motsatspar­et brobyggare och murbyggare och partier som vill röra sig mot frihet respektive de som vill öka ofriheten är en annan axel som framstår tydligt i svensk politik.

Utveckling­en går allt snabbare, i en takt som för många kan kännas lite skrämmande. Hans Roslings nyligen utkomna bok Factfulnes­s ger oss en nyttig och välgörande påminnelse om att mycket i världen faktiskt har blivit bättre.

90 procent av världens flickor går numera i skolan. Världen har förändrats radikalt till det bättre när det rör människors dagliga liv nästan hur man än mäter de senaste 50 åren, även om många utmaningar och problem återstår att lösa.

Oroande utveckling

Morgondage­ns utmaningar kommer inte att lösas av politiker som bara värnar gårdagens lösningar och drömmer sig tillbaka. De kommer att lösas av dem som värnar samarbete med andra, som bejakar modern teknik, nya vetenskapl­iga framsteg och som värnar om de grundlägga­nde värderinga­r och individuel­la rättighete­r som vi har byggt den europeiska unionen på.

Vi ser dessvärre en oroande utveckling i europeiska länder, som Ungern och Polen, där medborgarn­as rättighete­r inskränks, rättsstate­ns politisera­s, media kontroller­as och där friheten steg för steg monteras ned. Vi ser samtidigt en stark motståndsk­raft hos medborgare i dessa länder och en tilltagand­e vilja från andra europeiska länder att träda till dessa medborgare­s försvar.

Vi måste klargöra hur stora multinatio­nella företag, som Facebook och Google, hanterar våra personuppg­ifter. Realistisk­t sett så kan detta bara hanteras på europeisk nivå. Att säkra att stora multinatio­nella företag betalar rättmätig skatt för sin verksamhet i EU kräver ett förbättrat samarbete mellan medlemslän­derna och EU:s institutio­ner.

Vi ser hur plast förorenar våra hav, luftförore­ningar i våra städer och hur den allvarliga klimatkris­en kräver hållbara lösningar. Samtidigt ser vi hur modern teknik, välfungera­nde och offensiv miljölagst­iftning och internatio­nell samverkan kan bidra till att hitta lösningar.

I det italienska valet i mars såg vi resultatet av att övriga EU-länder vägrat bistå Italien med en solidarisk flyktingpo­litik, utan i stället hänvisat till förlegade asylregler om att Italien på egen hand måste ta hand om alla migranter som anländer till Europa. De anti-europeiska och populistis­ka krafterna gick starkt framåt på grund av att människor tappat tron på ett EU där vi löser våra svårighete­r gemensamt.

I september går Sverige till val. Kommer nästa svenska regering att gå i Frankrikes, Tysklands och Nederlände­rnas fotspår, där regeringar med kraftfulla liberala partier ingår har bildats, där man försvarar grundlägga­nde mänskliga rättighete­r, samarbetar och driver en politik för att möta morgondage­ns utmaningar, eller kommer Sverige att gå mer mot en ungersk, polsk eller italiensk utveckling, som strävar efter att Sverige avskärmas från omvärlden?

För Liberalern­a är svaret enkelt. Ett litet exportbero­ende land som Sverige kan inte avskärma sig från resten av världen. Vi måste konstatera att globaliser­ingen är här för att stanna och att vi bäst möter de utmaningar vi står inför om vi accepterar detta faktum, bejakar alla de möjlighete­r den för med sig och försöker hantera de svårighete­r vi möter tillsamman­s med övriga EU-länder.

När Donald Trump hotar med handelskri­g och vill riva ner de multilater­ala institutio­ner som reglerar världshand­eln, så måste vi inse att bara tillsamman­s är EU tillräckli­gt starkt för att försvara frihandeln i världen.

Tillsamman­s är vi starka

Genom att utveckla den inre marknaden och återupprät­ta våra yttre gränser, samtidigt som vi värnar den fria rörlighete­n inom unionen, bygger vi välstånd för oss alla. Genom en aktiv bistånds- och utrikespol­itik kan vi stödja fred, frihet, mänskliga rättighete­r och stötta framväxten av fler demokratie­r i vår omvärld.

När stora multinatio­nella företag spelar ut EU:s medlemslän­der mot varandra för att försöka undvika de skatter som alla andra företag betalar eller missbrukar sin dominerand­e ställning på marknaden, så är det bara EU som har tillräckli­gt starka muskler för att bjuda motstånd och upprätthål­la en fri och rättvis konkurrens.

När vi agerar tillsamman­s i EU kan vi lägga grunden till en framtid där vi klarar av att möta globaliser­ingens utmaningar. På egen hand tvingas varje land att inse att i morgondage­ns värld så är ensam inte stark, utan bara väldig ensam.

 ?? Arkivbild: SANTI PALACIOS / AP PHOTO ?? EU:S SVEK. Det var EU:s oförmåga och vägran att bistå Italien med en solidarisk flyktingpo­litik som banade väg för de antieurope­iska och populistis­ka krafterna i det italienska valet i mars, skriver Cecilia Wikström (L).
Arkivbild: SANTI PALACIOS / AP PHOTO EU:S SVEK. Det var EU:s oförmåga och vägran att bistå Italien med en solidarisk flyktingpo­litik som banade väg för de antieurope­iska och populistis­ka krafterna i det italienska valet i mars, skriver Cecilia Wikström (L).
 ??  ?? Cecilia Wikström (L) Europaparl­amentarike­r
Cecilia Wikström (L) Europaparl­amentarike­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden