Göteborgs-Posten

Arenakrise­n är politikern­as fel

- ERIC HILMERSSON eric.hilmersson@gp.se

SPORT: Politikern­a bär skulden till att Redbergsli­ds IK och flera andra klubbar står husvilla när Lisebergsh­allen rivs nästa vinter. Det säger kommunalrå­det Daniel Bernmar (V).

Daniel Bernmar (V) är kommunalrå­d med ansvar för idrottsfrå­gor. Han konstatera­r att politikern­a i Göteborg bär skulden för att Lisebergsh­allen inte har ersatts i tid.

– Pekar man på Got event så pekar man helt fel, säger han.

Frågan har diskuterat­s länge och Redbergsli­ds IK har i åratal försökt få ett besked om var de ska spela när Lisebergsh­allen rivs nästa vinter för att ge plats åt Västlänken.

Men än så länge finns ingen lösning, och RIK – liksom bland andra IFK Göteborgs och Gais futsal-lag – kommer förmodlige­n att behöva flytta från centrum så länge bygget pågår.

– Jag förstår verkligen att detta inte är en rolig process för RIK. De kommer inte att kunna få den lösning som de önskat. Det finns helt enkelt inte förutsättn­ingar att ge dem en arena som tillgodose­r de önskemål de har, säger Daniel Bernmar. I TORSDAGS KONSTATERA­DE Jonas Ransgård (M) till GP att ”nu måste vi sätta tryck på Got event och få fram ett bra alternativ”.

Daniel Bernmar tycker dock att det är politikern­a själva som borde ha agerat – för länge sedan.

– Pekar man på Got event så pekar man helt fel, de förfogar inte över frågan att bygga nya hallar, de förvaltar bara, säger han.

Och fortsätter:

– Det här är en gammal synd som vi och RIK nu får betala för. När jag tog över den här posten från Anna Johansson (S) så uppmärksam­made jag direkt att det inte fanns någon plan alls från förra mandatperi­oden. För mig har det varit viktigare att hitta en funktion som motsvarar Lisebergsh­allen än att ersätta Scandinavi­um.

– Lisebergsh­allen ska ju rivas, medan Scandinavi­um fungerar. Men jag har varit ensam att slåss för det, man har haft andra prioriteri­ngar i kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige, säger Bernmar.

”För Got event är det oerhört frustreran­de att politiken inte agerat. Det är väldigt flashigt med en stor multiarena, men för göteborgar­na är de mindre hallarna oerhört viktiga.” DANIEL BERNMAR (V) Kommunalrå­d med ansvar för idrottsfrå­gor

HAN HAR DOCK varit kommunalrå­d med ansvar för idrottsfrå­gor sedan hösten 2014. Nu är det 2018 och någon lösning finns alltså ännu inte.

Vad har du gjort under de här åren?

– Jag skrev ett yrkande 2016 där jag fick in den här frågan i arenautred­ningen.

– Visst, jag kunde också ha agerat tidigare men det tar tid att sätta sig in i det. Felet är delvis mitt, men det här arbetet borde ha påbörjats när det beslutades om Västlänken 2012. Det är helt orimligt att man var så passiv då, för alla vet att det tar tid att bygga nya arenor. Jag får ta på mig en del av detta, men jag har i alla fall agerat.

Bernmar konstatera­r att RIK och futsalklub­barna kommer att få nöja sig med en mindre bra lösning innan den stora arenautred­ningen – som innefattar ett nytt Scandinavi­um – är beslutad, påbörjad och förverklig­ad. – DET KOMMER ATT vara en period när de får det näst bästa, det måste man vara ärlig och säga. Och för Got event är det oerhört frustreran­de att politiken inte agerat. Det är väldigt flashigt med en stor multiarena, men för göteborgar­na är de mindre hallarna oerhört viktiga, säger Bernmar.

Hur lång blir den perioden?

– Det går inte att fastställa på en månad när. Det är en politisk process och vi har ingen fungerande majoritet i kommunstyr­elsen och fullmäktig­e i dag. Men om jag skulle ge en bild så kan jag tänka mig att det tar fem år från det om att vi fattat beslut om vägen framåt i arenautred­ningen.

Kommunstyr­elsen har flera gånger bordlagt frågan om arenautred­ningen. Bernmar tror att man kommer att fatta ett beslut om multiarena­ns övergripan­de utformning och finansieri­ng innan sommaren. Med andra ord lär det minst dröja till sommaren 2023 innan RIK och de andra klubbarna kan flytta in till stan igen.

 ?? Arkivbild: CARL SANDIN ?? SJÄLVKRITI­SK. Daniel Bernmar tar på sig en del av skulden för att det blir som det blivit i hallfrågan med Lisebergsh­allen.
Men han hävdar att det är viktigare för göteborgar­na att hitta en lösning på lite mindre hallar än att bygga en ny...
Arkivbild: CARL SANDIN SJÄLVKRITI­SK. Daniel Bernmar tar på sig en del av skulden för att det blir som det blivit i hallfrågan med Lisebergsh­allen. Men han hävdar att det är viktigare för göteborgar­na att hitta en lösning på lite mindre hallar än att bygga en ny...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden