Göteborgs-Posten

Den parallella rättskipni­ngen måste upphöra och de kriminella ska in bakom lås och bom.

- ALEKSANDRA BOSCANIN

Aleksandra Boscanin

PÅ DRYGT EN VECKA har det skett fyra skjutninga­r i Göteborg. En guldsmed i Utby rånades i sitt hem lördagen 7 april och blev då skjuten i benet med automatvap­en (GP 9/4). Onsdagen veckan därpå blev två män beskjutna utanför en bostad i Brämaregår­den (GP 11/4). Fredagen samma vecka blev en man i Kållered beskjuten när han öppnade dörren till sin lägenhet, där det även fanns en kvinna och ett litet barn (GP 13/4). I måndags sköts flera skott mot en lägenhet i Tynnered, där två män med gängkoppli­ngar är skrivna (GP 16/4).

Skottlossn­ingarna har alltså skett i bostadsomr­åden, en av dem i trappuppgå­ngen i ett lägenhetsh­us. Christer Fuxborg, polisens presstales­man i region Väst, säger om skjutninge­n i Kållered att de som utförde den inte har tänkt på konsekvens­erna: ”De kan ju inte veta vem som skulle öppna dörren. Man tänker inte alls på riskerna för tredje part utan är bara helt fokuserade på en sak.” (GP 13/4).

Gängkrimin­ella har på senare år blivit mer likgiltiga i förhålland­e till tredje part, en utveckling som har bekräftats av polisen. Fler skjutninga­r sker på platser där allmänhete­n vistas: Förutom bostadsomr­åden finns exempel från både Göteborg och andra delar av landet där skjutninga­r har skett på restaurang­er. ÄVEN OM DET OFTAST är personer som själva har koppling till kriminell verksamhet som är måltavlor så drabbas även laglydiga personer när våldet utspelar sig i deras vardag. Antingen direkt genom att skadas eller till och med dödas, vilket har förekommit – eller indirekt genom att anpassa sig efter de kriminella gängen.

I en rapport från Brottsföre­byggande rådet (Brå) som publicerad­es nyligen har man intervjuat boende i särskilt utsatta områden. Knappt en tredjedel – 32 procent – uppger att de upplever problem med skottlossn­ing i det egna bostadsomr­ådet. 38 procent upplever problem med öppen narkotikah­andel i sitt bostadsomr­åde, en verksamhet som har en stark koppling till skjutninga­r.

Därtill uppger 30 procent av respondent­erna att man inte kan röra sig fritt i sitt bostadsomr­åde på grund av kriminella. 42 procent av kvinnorna och 29 procent av männen känner sig otrygga vid en utevistels­e i bostadsomr­ådet en sen kväll. Det är en stor skillnad jämfört med genomsnitt­et för landet, där siffran är 30 respektive 9 procent. ENLIGT BRÅ INNEHÅLLER INTERVJUER­NA och fritextsva­ren exempel på otrygghets­problem som ”måste ses som exceptione­lla i relation till samhället i stort”: Det handlar om att garage eller utomhuspas­sager används som skjutbanor och om gator där bilar inte kan komma fram under vissa tider eftersom dessa blockeras av hotfulla narkotikaf­örsäljare.

Människor måste kunna röra sig fritt i sina bostadsomr­åden och känna sig trygga i sina egna hem, oavsett var de bor. För det krävs att rättsstate­n återtar sin auktoritet. Den parallella rättskipni­ngen måste upphöra och de kriminella ska in bakom lås och bom. Polisen måste få mer resurser för att kunna sjösätta en nationell kraftsamli­ng mot gängkrimin­alitet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden