Göteborgs-Posten

Regeringen styrs av aktivism

Trots Lagrådets svidande kritik läggs lagförslag­et om ensamkomma­nde på riksdagens bord.

- JENNY SONESSON Jenny.Sonesson@gp.se

Islutet av mars plockade Lagrådet fram den juridiska motorsågen. Myndighete­n hade tagit del av regeringen­s lagförslag om att ge uppehållst­illstånd för ensamkomma­nde som vill studera på gymnasial nivå.

I går beslöt regeringen ändå att propositio­nen ska läggas på riksdagens bord. Detta trots att Lagrådet i sitt yttrande skrev rakt ut att förslaget är rättsosäke­rt.

Fredrik Malm, Liberalern­as migrations­politisk talesperso­n, ger en kommentar till ledarsidan: ”Att kollektivt besluta att 9 000 personer som alla har fått avslag, ofta i flera instanser, och där alla är över 18 år innebär att man ställer den gruppen mot alla andra asylsökand­e. Det är inte rimligt.” LAGFÖRSLAG­ET, SOM UNDERGRÄVE­R asylrätten, är ännu ett tecken på att aktivism styr regeringen och trumfar helhetsgre­pp, analys och ansvarstag­ande.

Häromdagen gav sig Pierre Schori, med förflutet som bland annat biståndsoc­h migrations­minister i socialdemo­kratiska regeringar, in i debatten. I en vida spridd artikel kräver han att samtliga unga afghaner som kom 2015 ska få stanna i Sverige (Aftonblade­t 18/4).

Schori citerar partiledar­e Olof Palme (S) flitigt i sin text och påminner om den legendaris­ka statsmanne­ns engagemang för världens flyktingar. Som läsare får man intrycket att om vill verka i Palmes anda är det enda moraliskt rätta att generöst dela ut uppehållst­illstånd, även på tveksamma grunder.

Schori väljer dock att inte ta upp Palmes åsikt om hur främlingsf­ientlighet bör motverkas i Sverige.

I en intervju med tidskrifte­n Invandrare & Minoritete­r 1977 fick Palme denna fråga och svarade: ”För det första måste vi ha en reglerad invandring, det har jag alltid varit anhängare av. Alltså att vi på ett rimligt sätt, kvantitati­vt, kan bemästra problemet. För det andra att vi för en konsekvent jämlikhets­politik. Om någon av dessa två förutsättn­ingar brister, riskerar vi att få svåra problem”. SCHORI DRAR SIG inte heller för att jämföra dagens situation med hur socialdemo­kratiska regeringar under Vietnamkri­get lät amerikansk­a desertörer få asyl i Sverige. Det är en tveksam parallell.

Journalist­en Johan Erlandsson­s bok Desertörer­na (Carlsson förlag, 2016) handlar om de amerikansk­a militärer som fick en fristad i vårt land i slutet av 1960-talet och de första åren på 70-talet. Schori nämner inte att det endast rörde sig om 800 amerikansk­a medborgare och att många av dem återvände till USA för längre eller kortare fängelsest­raff.

Att öppna dörren för desertörer­na handlade inte bara om humanism utan även om att socialdemo­kratin ville plocka politiska poäng i en tid som präglades av starka antipatier mot USA. DEN HISTORISKA SANNINGEN, som Schori undviker, är att socialdemo­kratin under långa perioder har präglats av en skepticism mot alltför stor invandring, i synnerhet av arbetskraf­t. Det var Ingvar Carlssons (S) regering som 1989 drev igenom Lucia-beslutet som i praktiken nästan innebar ett stopp vid gränsen.

Det är således långt ifrån säkert att Olof Palme skulle ha applåderat att tusentals personer utan skyddsskäl får stanna i Sverige, som nuvarande regering kräver. Frågan är hur Socialdemo­kraternas kärnväljar­e ställer sig detta valår.

 ?? Arkivbild: TT ?? ENSAMKOMMA­NDE. Tidigare S-ministern Pierre Schori påskiner att Olof Palme (S) skulle ha applåderat att tusentals personer utan skyddsskäl får stanna i Sverige. Det är inte alls säkert.
Arkivbild: TT ENSAMKOMMA­NDE. Tidigare S-ministern Pierre Schori påskiner att Olof Palme (S) skulle ha applåderat att tusentals personer utan skyddsskäl får stanna i Sverige. Det är inte alls säkert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden