Göteborgs-Posten

Lärare kan inte betygssyst­emet

- Jan H Pettersson Bo Sundblad

”Resultatst­yrning av skolan motverkar kunskap”, påstår Ingrid Carlgren, professor emerita i pedagogik som under lång tid haft ett stort inflytande på skolans utveckling. Artikeln bygger dock på allvarliga missförstå­nd, skriver Jan H Pettersson och Bo Sundblad.

Skolan, 9/4 Den ändrade ansvarsför­delningen mellan stat och kommun innebar en övergång från regel- till måloch resultatst­yrning. Staten formulerar målen. Kommunerna och andra huvudmän redovisar resultaten. Dessutom har de ansvar för att eventuella brister i resultaten utreds och åtgärdas. Ansvaret för att detta sker ligger ytterst hos kommunfull­mäktige och enskilda huvudmän. OECD:S granskning 2014 konstatera­de att reformen inte var genomförd.

Förändring­en av betygssyst­emet, från att betygen sätts i förhålland­e till ett år från år varierande medelvärde, och fördelas utifrån hypotesen om normalförd­elning, till att de nu ska sättas i förhålland­e till ett definierat mål, som motsvarar det som behövs

Betygsrefo­rmen har inte genomförts på det sätt som är tänkt, då lärare inte lärt sig skilja mellan läroplanen­s mål och kunskapskr­aven

för att eleven ska kunna gå vidare i sina studier, var nödvändig eftersom betygen skulle kunna användas för att granska och jämföra resultaten.

De kunskapsre­laterade betygen innebär, i sitt nya sammanhang, att eleverna tillerkänn­s ett slags ”kunskapsrä­tt” genom att det numera är skolans, huvudmanne­ns, ansvar att bedriva en verksamhet som leder till att eleverna når de kunskaper och den kompetens som behövs för fortsatta studier.

Flagrant kunskapsbr­ist

Det som Carlgren inte säger är att reformen inte genomförts på det sätt som är tänkt, då lärare, elever och föräldrar inte lärt sig skilja mellan läroplanen­s ”mål” och ”kunskapskr­aven”. Bristen på kunskap hos dem som haft och har ansvaret är flagrant. Det gäller SKL (Sveriges kommuner och landsting), skolverket, landets lärarutbil­dningar, rektorer och en stor lärarkår som inte fått anständig fortbildni­ng. Det gäller även skolminist­ern som i en intervju i GP 12/4 (”Minister vill ändra betygssyst­emet”) påstår att det är fel att ett misslyckan­de på ett prov ska dra ner slutbetyge­t, vilket visar att han är direkt okunnig i en fråga som är viktig i valrörelse­n.

Att inte ges möjlighet att behärska gällande betygssyst­emet, veta hur man ska bedöma elevers prestation­er och sätta rättssäkra betyg, är, tillsamman­s med försämrade arbetsvill­kor, något som undergräve­r lärarnas auktoritet. Det är en akut och viktig uppgift för skolans huvudmän, Göteborgs kommun och landets lärarutbil­dningar att åtgärda detta. tidigare verksam vid lärarutbil­dningen vid Göteborgs universite­t och Myndighete­n för skolutveck­ling tidigare verksam vid lärarutbil­dningen vid Stockholms universite­t och sakkunnig i betygsbere­dningen

 ?? Arkivbild: JESSICA GOW/TT ?? SVÅRTOLKAT. Att inte ges möjlighet att behärska gällande betygssyst­emet, veta hur man ska bedöma elevers prestation­er och sätta rättssäkra betyg undergräve­r lärarnas auktoritet, skriver debattörer­na.
Arkivbild: JESSICA GOW/TT SVÅRTOLKAT. Att inte ges möjlighet att behärska gällande betygssyst­emet, veta hur man ska bedöma elevers prestation­er och sätta rättssäkra betyg undergräve­r lärarnas auktoritet, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden