Göteborgs-Posten

Kidnappare hotade offret från häktet

-

Mannen dömdes till fängelse i fem år för att ha kidnappat kvinnan. Inifrån häktet lyckades han få tag på en telefon som han använde för att ringa och hota henne.

”Ska du ta med dig lögnerna ner i graven?” ska han ha sagt i samtalet.

Kvinnan skulle hämta sina barn på förskolan i Frölunda – då kidnappade­s hon av sin 24-årige exsambo. Han tog henne till ett skogsområd­e i närheten av Sisjöns badplats.

”Här finns en plats som jag ska ta dig till för att mörda dig”, sa mannen enligt kvinnans uppgifter i polisförhö­r.

Han misshandla­de henne upprepade gånger samt hotade henne och hennes familj. Dessutom uppmanades hon att dansa intill ett träd eftersom de skulle ”leka strippklub­b”. Till slut tvingades hon överföra 8 800 kronor till hans konto. DEN 2 FEBRUARI dömde tingsrätte­n mannen till fängelse i fem år för bland annat människoro­v, grov misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Drygt en månad senare fick kvinnan ett samtal från mannen – från häktet i Göteborg.

Ett utdrag från samtalet:

Kvinnan: Hur kan du ha tillstånd att ringa någon?

Mannen: – Nämen det har jag inte. Jag har inte tillstånd att ringa någon.

Vad vill du mig NN?

– Jag vill att du ska göra rätt för dig. Hur mycket har jag inte fått dig att skratta? Allt vi har gått igenom. Hur kan du göra så här?

Men vad är det jag har gjort tycker du?!

– Du ljuger i rätten! Hur kan du göra så här?!

NN, jag hör att du har folk i bakgrunden och du behöver inte säga något men du vet ju innerst inne vad du har gjort.

Rätt ska vara rätt XX! Ska du ta med dig lögnerna ner i graven?!

Vadå graven?! Vad menar du?! Ska detta bli min död menar du?!

– Vadå död! Vem har sagt något om död!? Jag hittade dig sårad i skogen. Jag hjälpte dig och tog på dig kläder, värmde dig och du pussade mig på kinden, sade den 24-årige mannen. SAMTALET VARADE i 14 minuter. Därefter ringde den uppskakade och ledsna kvinnan polisen som i sin tur ringde häktet som omedelbart låste in alla klienter på deras rum.

Kvinnans exsambo delade rum med en annan man och inne i deras rum hittades häktets telefon.

Cellkamrat­en hade ringt sin bror, som i sin tur ringt den utsatta kvinnan på en annan telefon och sedan hållit de två lurarna mot varandra.

Malin Sparrström är chef på häktet i Göteborg:

– Det är inte meningen att det ska gå till på det här sättet, säger hon.

– Det är väldigt beklagligt när det blir på det här sättet och folk utsätts för sådant här. EFTER ALLA TYPER av incidenter görs en utredning, så även i detta fall. Man går igenom hur det kunde hända för att det inte ska ske igen. Det kan resultera i att man skärper rutinerna för hela häktet men också att man går ner på individniv­å och frågar sig om den intagne klarar av

Cellkamrat­en ringde till sin bror, som sedan ringde upp kvinnan på en annan telefon och höll lurarna mot varann

att sköta, som i detta fall, det faktum att den har ett telefontil­lstånd.

– Tanken är att när man är i kriminalvå­rdens försorg så ska vi göra allt det som är möjligt för oss att våra klienter ska avhålla sig från sådant som skadar de ute i samhället, säger Malin Sparrström.

I förhör berättade kvinnan att hon kände mycket stor rädsla, ilska och frustratio­n över samtalet samtidigt som hon tyckte att det var helt orimligt och oerhört skrämmande att han kunde ringa när han satt inlåst.

– Så länge han sitter inne tror jag inte att något kommer hända mig, men när han kommer ut kommer han söka av varenda vrå i Sverige för att hitta mig, har kvinnan tidigare sagt till GP. åtalats för övergrepp NU HAR MANNEN i rättssak.

– Brottsgrun­den förnekar jag. Samtalet erkänner jag, sa mannen i förhör och förklarade en av anledninga­rna till att han ringde:

– För att få ett eget avslut om varför hon ljuger brott på mig. Det fick jag svar på. Hon sa att man hotat ta hennes barn ifrån henne. Det var något jag spekulerad­e i tingsrätte­n att det kunde vara så.

Mannen påstår att det han sa inte var hot:

– Jag är inte så dum att jag skulle hota XX när jag vet att hon skulle spela in samtal och jag vet att hon anmäler.

Samtidigt har också hovrättsdo­men kommit i det ursprungli­ga målet. Hovrätten fastställe­r mannens straff, men sänker skadestånd­et till kvinnan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden