Göteborgs-Posten

Anhörig vände sig till Akilov

- OLA WESTERBERG

Sorg, skräck, maktlöshet, ilska, förtvivlan. Känslorna är starka i Stockholms tingsrätt när anhöriga till dödsoffren berättar om sina upplevelse­r.

Pappan till en av de mördade vände sig direkt till terroråtal­ade Rakhmat Akilov.

– Du gjorde vad du kände att du måste göra, vilket jag hatar. Om du hade träffat NN (sonen) hade han varit stödjande och hjälpsam. Han hade lyssnat på dina åsikter och försökt att hjälpa dig att bättre komma in i det svenska samhället, sade pappan med adress Akilov.

– Det faktum att du dödade honom är så tanklöst och fruktansvä­rt och oförlåtlig­t, fortsatte pappan till den 41-årige man som Akilov erkänt att han mördat på Drottningg­atan den 7 april i fjol. AKILOV VAR VISSERLIGE­N, på begäran av den drabbades familj, inte i rättssalen, utan följer just dessa vittnesmål via länk från häktet.

Fadern hade dessförinn­an beskrivit hur sonen hade en multikultu­rell uppväxt och var intressera­d av andra människor oavsett deras tro, kultur eller hudfärg.

På frågan om hur det kändes de första timmarna efter dådet, när han svävade i ovisshet om huruvida hans son och barnbarn levde, svarade fadern:

– Det är som om själen rinner ur en.

Dödsbesked­et beskriver han som något som han inte skulle önska någon.

– Det sägs att man lär sig att leva med det, men det kommer vi inte att göra.

41-åringens sista handling i livet var att rädda sin son undan Akilovs framrusand­e lastbil. Fadern beskriver hur han känner särskilt för sin svärdotter och barnen.

Vittnesmål­et är ett av flera hjärtskära­nde framträdan­den i domstolen. I tre dagar ska efterlevan­de till dödsoffren framföra sina skadestånd­skrav. Först ut var två vuxna söner till en kvinna som dödades, som i samma sal som Akilov beskrev hur de mottog dödsbesked­et och hur det kullkastat deras liv. EN AV DEM förklarade hur mammans död ständigt gör sig påmind – genom medierappo­rteringen, i konversati­oner med bekanta, i vardagen över huvud taget.

– Jag kan inte se en lastbil utan att associera till morsan, sade en av sönerna.

De anhöriga väntas yrka på 150 000 kronor var för sveda och värk, men också på ett lika stort belopp för kränkning. Kränknings­ersättning utgår i regel inte till anhöriga till mordoffer, men i detta fall yrkar de på att terroristb­rottet hade som syfte att kränka även de närstående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden