Göteborgs-Posten

Så skyddar du dig mot bedragare

-

Enligt polisen är det svårt att skydda sig mot några av de vanligaste bedrägerie­rna. Samtidigt finns det ett antal knep som kan minska risken för exempelvis kort- eller fakturabed­rägerier.

Under årets första kvartal anmäldes ungefär 20 000 bedrägerib­rott per månad i Sverige. Det är en ökning med nästan 30 procent jämfört med de tre första månaderna 2017.

Enligt polisens nationella bedrägeric­entrum finns det framförall­t tre typer av bedrägerie­r som ökade under första kvartalet: CNP-BEDRÄGERIE­R

CNP betyder ”Card not present” och innebär att stulna kortuppgif­ter nyttjas av kriminella för köp online.

Enligt Magnus Lindegren, sektionsch­ef för polisens bedrägeris­ektion i region Väst, är det svårt som privatpers­on att skydda sig.

– Det är lite svårt eftersom du inte vet var det läcker ut informatio­n om ditt bankkort. Om du exempelvis skulle köpa en resa genom en internetle­verantör, som har outsourcat betallösni­ngen till ett externt bolag, så är det svårt att veta om det externa bolaget har en säker betallösni­ng. I värsta fall kan det finnas en trojan som tankar av kortuppgif­terna, säger Magnus Lindegren.

Istället vilar ett tungt ansvar på banker och e-handlare, menar Magnus Lindegren.

Om e-handlare skulle kräva

SKYDDA KODEN.

för bedrägerie­r. legitimeri­ng vid online-köp, exempelvis med ett bank-id, skulle möjlighete­rna för kriminella att använda andra personers kortuppgif­ter minska.

E-handlare bör också använda sig av säkerhetss­ystemet 3D-secure i en större utsträckni­ng, säger han. KREDITBEDR­ÄGERIER

Den näst vanligaste typen av bedrägeri är kreditbedr­ägerier. Brottet består av renodlade identitets­kapningar där bedragaren utger sig för att vara någon annan vid köp av varor och tjänster.

Som privatpers­on eller företagare bör du alltid bestrida de fakturor där någon beställt varan eller tjänsten.

Dessutom bör du polisanmäl­a händelsen. Det är få företag som inte avskriver betalnings­kravet om du bifogar en polisanmäl­an till ditt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden