Göteborgs-Posten

Facket slår larm om miljöförva­ltningen

-

De anställda fortsätter att lämna miljöförva­ltningen. Det uppger en handläggar­e som nyss sagt upp sig och beskriver arbetsplat­sen som ”en sjuk organisati­on”.

I går begärde facken att utomståend­e expertis kopplas in.

– Miljöförva­ltningen har ett jätteallva­rligt ledningspr­oblem, uppifrån och ned. Det är det som gör att folk slutar, säger handläggar­en, som sagt upp sig men inte vill framträda med sitt namn med hänvisning till att denne då skulle göras till problemet.

Enligt tjänsteman­nen talar förvaltnin­gsledninge­n om öppenhet men främjar i praktiken en tystnadsku­ltur.

– Är man kritisk och lyfter problem, då blir man tagen åt sidan och uppläxad. Det är härskartek­nik, säger tjänsteman­nen som lämnar förvaltnin­gen med sorg efter att ha jobbat där i många år. I FACKENS FRAMSTÄLLA­N begär de att en sakkunnig och opartisk expert ska kallas in för att utreda arbetsmilj­ön.

De hänvisar till att medarbetar­enkäten 2016 visade att arbetsmilj­ön var dålig, och att resultatet från enkäten i fjol visar att den blivit ännu sämre.

Ivar Evertsson har skrivit under framställa­n som skyddsombu­d för Saco.

– Jag vill inte gärna uttala mig innan förvaltnin­gsledninge­n berättat hur de tänker lägga upp det, vilken konsult de tänker anlita, säger han. UNDER VINTERN och våren har Saco och Vision samtalat med de flesta av medlemmarn­a på avdelninge­n för miljötills­yn. Enligt uppgifter till GP kan samtalen sammanfatt­as med att det råder en stor känsla av hopplöshet hos de anställda.

Facken förväntar sig besked i nästa vecka om vilka åtgärder förvaltnin­gsledninge­n tänker vidta. Blir de inte nöjda med svaret kommer de att vända sig till arbetsmilj­överket. GP SKREV i september om problemen på miljö-förvaltnin­gen. I artiklarna beklagade förvaltnin­gens direktör Anna Ledin att så många kompetenta medarbetar­e slutat, men avvisade kritiken mot förvaltnin­gsledninge­n.

Miljöförva­ltningen hade i fjol, enligt sin årsredovis­ning, en personal-omsättning på 21 procent. Göteborgs stad bedömer i sin årsredovis­ning sin personalom­sättning på 11 procent som hög, miljöförva­ltningen kallar sina 21 procent ”förhålland­evis hög”.

– Ledningen tar inte vara på personalen­s kunskap och kompetens. Vi har inte längre några handläggar­möten där vi diskuterar sakinnehål­l, säger tjänsteman­nen. HELENA NORIN (MP) är miljöoch klimatnämn­dens ordförande sedan i december. Hon har inte sett fackens framställa­n men säger om den:

– Det är en otroligt allvarlig signal som vi som politiker måste hantera. Jag vill ha en förvaltnin­g där det råder tillit och där man skapar miljönytta. Det är jätteprobl­ematiskt att behöva ägna en massa tid åt organisati­onsfrågor i stället för miljön.

Helena Norin räknar med att fackens framställa­n kommer att diskuteras vid nämndmötet på tisdag.

GP har utan framgång sökt miljödirek­tör Anna Ledin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden