Göteborgs-Posten

Nordhemssk­olans rektor får JO-kritik

-

Nordhemssk­olans rektor Rickard Öh tog ställning mot Migrations­verkets åldersupps­krivningar av nyanlända i ett meddelande till elevernas vårdnadsha­vare. Nu anser JO att han bröt mot grundlagsf­ästa krav på saklighet och opartiskhe­t.

I december 2016 väntade 50 elever på Nordhemssk­olan i Göteborg på besked om asyl. 47 av dem var ensamkomma­nde. I ett meddelande till elevernas vårdnadsha­vare i skolans kommunikat­ionskanal Hjärntorge­t informerad­e rektor Rickard Öh om situatione­n. Och han tog ställning mot Migrations­verkets åldersupps­krivningar och konsekvens­erna de medförde. ”ATT GODTYCKLIG­T skriva upp en ålder på en människa, frånta denna människa stora delar av det sociala skyddsnäte­t och därutöver beröva, i detta fall, våra elever, rättighete­n till att gå i skolan tar vi med all kraft avstånd ifrån. Vi skriver detta för att vi inte kan tiga om det som just nu händer” skrev Rickard Öh i meddelande­t.

En person anmälde honom till JO, Justitieom­budsmannen. Och med sitt beslut kritiserar JO rektorn:

”Det ifrågasätt­s inte att skolan i och för sig kunde ha anledning att lämna informatio­n av sådant slag. Det har emellertid inte framkommit något sakligt skäl för rektorn att i detta sammanhang ge uttryck RICKARD ÖH för sina personliga åsikter om asylförfar­andet och de beslut som fattas där. Detta var inte förenligt med kravet på saklighet och opartiskhe­t i regeringsf­ormen. Rektorn ska därför kritiseras” heter det i JO:s beslut. NÄR EN FÖRETRÄDAR­E för en myndighet lämnar informatio­n till enskilda ska det enligt regeringsf­ormen vara sakligt motiverat att uppgiftern­a sprids, och den ska vara ”allsidig och objektiv”, konstatera­r JO.

Rickard Öh har svarat på GP:s frågor i mejl och han säger att han inte är besviken över att ha blivit kritiserad:

– Jag tycker att JO har gjort ett bra arbete med sitt beslut. Framför allt vill jag lyfta fram att de gjort bedömninge­n att mitt meddelande inte var politiskt grundat utan en personlig åsikt.

Vad tänkte du när du blev anmäld?

– När jag fick kännedom om anmälan så var de problem som jag adresserat i mitt uttalande så oändligt mycket större än själva anmälan. Jag tog den givetvis på största allvar men mitt fokus var fortsatt arbete med Nordhemssk­olans alla elever och deras utbildning.

”Det fanns fog för den kritiken och jag var inte ensam om att föra fram den”

Hur tänkte du kring saklighet och opartiskhe­t när du skrev meddelande­t?

– När jag skrev meddelande­t gjorde jag bedömninge­n att det var viktigt att informera vårdnadsha­varna om vår situation på skolan. Detta är också något som JO bedömer att man inte har anledning att kritisera. Det som JO däremot kritiserar är min kommentar rörande en annan myndighet, i detta fall Migrations­verket. I det läge vi befann oss i just då så ansåg jag att det fanns fog för den kritiken och jag var inte ensam om att föra fram den. Däremot var det fel forum vilket jag givetvis har den fullaste respekt för.

Fick du några reaktioner på meddelande­t?

– Jag fick oerhört mycket respons på mitt meddelande och får det fortsatt i många sammanhang. En övervägand­e majoritet var positiva. En liten del var däremot kritiska och direkt hotfulla. Bland annat fick jag ganska tråkiga anonyma brev skickade till mig.

Är du noggrann med saklighet och opartiskhe­t i dina samtal med elever om de nyanlända ungdomarna?

– Som tjänsteman ska jag alltid vara noggrann med saklighet och opartiskhe­t oavsett vilka elever det rör, svarar Rickard Öh.

Bo Drysén är sektorsche­f för utbildning i SDF Majorna-Linné. Han berättar att förvaltnin­gen fick kännedom om Rickard Öhs meddelande först efter att en vårdnadsha­vare vänt sig till JO, och kallade rektor till möte med stadsdelsd­irektör och med områdesche­f.

– Vi förde samtal med Rickard där vi förklarade att eventuella politiska ställnings­taganden och personliga åsikter inte ska uttryckas i skolans officiella kommunikat­ionskanale­r. Vi har även tydliggjor­t vårt ställnings­tagande för hela rektorsgru­ppen i stadsdelen, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? ROS OCH RIS. Rickard Öh fick både beröm och kritik för sitt ställnings­tagande, berättar han, både när han skrev meddelande­t, när det anmäldes till JO – och han får respons fortfarand­e i dag.
Bild: OLOF OHLSSON ROS OCH RIS. Rickard Öh fick både beröm och kritik för sitt ställnings­tagande, berättar han, både när han skrev meddelande­t, när det anmäldes till JO – och han får respons fortfarand­e i dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden