Göteborgs-Posten

Göteborg slår New York och London i hipsterind­ex

-

I sajten Movehubs hipsterind­ex hamnar Göteborg över storstäder som New York och London – men långt under nordiska städer som Malmö och Helsingfor­s.

– Det är inte något som gör att vi ligger sömnlösa om nätterna, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Listan består av 446 städer med minst 150 000 invånare i 20 olika länder och har tagits fram av den internatio­nella flyttfirma­n Movehub. Genom att räkna antal veganska restaurang­er, kaféer, tatuerings­studios, vintagebut­iker och skivbutike­r per 100 000 invånare har 1.Brighton and Hove, Storbritan­nien 2.Portland,USA

3.Salt Lake City, USA 4.Seattle, USA 5.Lissabon, Portugal 6.Fort Lauderdale, USA 7.Miami, USA 8.Orlando, USA 9.Helsingfor­s, Finland 10.Spokane, USA

–––

23. Malmö, Sverige

26. Tammerfors, Finland 31. Oslo, Norge

61. Åbo, Finland

81. Köpenhamn, Danmark 99. Stockholm, Sverige 107. Göteborg, Sverige 112. Århus, Danmark 222. Bergen, Norge

405. Esbo, Finland

417. Vanda, Finland ett hipsterind­ex tagits fram.

Staden som toppar listan är Brighton and Hove i södra England, tätt följd av Portland, Oregon i USA. SOM UNDERLAG HAR företaget använt sig av sajterna Yelp.com, Happycow.net och Recordstor­es.love. Eftersom de olika tjänsterna används i olika utsträckni­ng i olika länder och regioner bör resultatet tas med en nypa salt.

Göteborg hamnar på plats 107, långt under Helsingfor­s (plats 9) och Malmö (plats 23). Stockholm är däremot inte mycket bättre med sin placering på plats 99.

– Jag ser att Göteborg hamnar strax bredvid Chicago och Liverpool på listan. Det är inga dåliga städer direkt, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Stefan Gadd tycker att man får ta listor av den här typen med en nypa salt. Även om det alltid är kul de gånger staden placerar sig högt på någon positiv lista. HAN PÅPEKAR OCKSÅ att Göteborg har en bättre placering i hipsterind­ex än New York, London och Berlin.

Att det är svårt för de större städerna att prestera bra på listan är något som Movehub själva kommentera­r på sin hemsida. Trots att städer som New York, London och Berlin är kända för sin hipsterkva­rter blir indexsiffr­an lägre på grund av befolkning­arna är så stora att antalet ”hipsterver­ksamheter” per 100 000 invånare blir lägre.

Göteborgs position i rankingen är inget som väcker någon större oro hos Stefan Gadd på Göteborg & Co.

– Det är inte något som gör så att vi ligger sömnlösa om nätterna. Vi får vara nöjda med att hamna över New York.

 ??  ??
 ?? Bild: PATRICK SÖRQUIST ?? HIPSTRIGT? Andra Långgatan i Göteborg har en hög densitet av skivbutike­r och tatuerings­studios.
Bild: PATRICK SÖRQUIST HIPSTRIGT? Andra Långgatan i Göteborg har en hög densitet av skivbutike­r och tatuerings­studios.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden