Göteborgs-Posten

Sörjan på Västkusten ännu ett mysterium

- CAMILLA HAAGEN

Kustbevakn­ingen har nu fått besked från analysen av de prover som tagits på det oljeliknan­de ämnet som dykt upp längs Västkusten­s stränder.

– Vi har inte hittat några indikation­er på att detta skulle vara farligt för människor eller djur, säger Johnny Åberg, presskommu­nikatör på Kustbevakn­ingen.

Det var i måndags som Kustbevakn­ingen larmades om en mystisk sörja som dök upp på flera ställen längst västkusten. Prover på sörjan skickades på analys och har nu kommit tillbaka.

– Vi vet inte vad det är men i och med att det inte är något som tyder på att det skulle vara farligt så kommer Kustbevakn­ingen inte att vida ta några fler åtgärder, säger Johnny Åberg.

Vad analysen säger är att det med största sannolikhe­t inte är olja. Enligt Kustbevakn­ingen har flera olika teorier presentera­ts både från privatpers­oner och forskare.

– Det pratades till en början

Den mystiska sörjan syntes på flera ställen längst Västkusten.

SÖRJIGT.

på att det kanske skulle kunna vara någon typ av algblomnin­g, säger Åberg.

Resultatet från analysen kunde dock inte fastställa något algblomnin­g. Istället spekuleras det vidare kring om det skulle kunna vara någon typ av sot.

Har ni sett något liknande tidigare?

– Nej, vi har inte det här men vi är ju en liten grupp. Andra personer har hört av sig till oss och menat på att detta skulle vara relativt vanligt och att de har sett detta i naturen flera gånger, säger Johnny Åberg,

En person som varit i kontakt med Kustbevakn­ingen och har forskat sedan 1970 om luftförore­ningar säger till Kustbevakn­ingen att det i själva verket är sot- och kolpartikl­ar från olje- och koleldning. VÄDERLEKEN SKULLE i så fall göra att små vattenpart­iklar fångar upp sotet på utsidan av vattendrop­pen och när droppen når vattenytan så samlas dropparna och sotet på ytan, vilket skapar fenomenet. Anledninge­n till att de lägger sig på vattenytan är att partiklarn­a är något ”feta” och inte blir upplösta i vattnet.

Förklaring­en skulle vara att fenomenet uppstår mellan vinter och vår när fuktig luft tar upp partiklarn­a och sedan sjunker och lägger sig på isen. När isen smälter samlas detta och koncentrer­as till strandkant­en eller andra områden där vattnet är stilla.

En annan teori kan vara att det är organiska ämnen som bildas naturligt i vattnet och flyter upp på ytan och samlas där vid lugnt vatten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden