Göteborgs-Posten

Nytt bad utreds efter stängning

- LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

Det är osäkert om Åbybadets 50-metersbass­äng kommer att öppna igen. Går det inte att hitta en temporär lösning kan det istället bli en helt ny simhall.

Som GP tidigare skrivit fick bassängen stänga i förra veckan på grund av allvarliga skador på betongen. Det var andra gången i vår som det inträffade och beskedet är nu att 50-metersbass­ängen kan öppnas tidigast i slutet av augusti.

Men det är osäkert om det går att lösa problemen tillfällig­t vilket gör att frågan om Åbybadets framtid återigen diskuteras i Mölndals kommunledn­ing. Hittills har styrgruppe­n, med politiker och tjänstemän, ansett att det är bättre att renovera och bygga en ny 25-metersbass­äng än att riva. Men nu kan den inriktning­en ändras.

– När vi fattade beslut tidigare hade vi en annan verklighet­sbild och nu måste vi tänka om. Vi behöver skyndsamt utreda det här och bestämma hur vi går vidare, främst handlar det om ekonomiska konsekvens­er, säger Marie Östh Karlsson (S), kommunstyr­elsen ordförande.

I måndags hade kommunalrå­den ett möte kring Åbybadets framtid då kom- munchefen Håkan Ahlström fick uppdraget att ta fram en kostnadsbe­räkning för renovering och även vad det skulle innebära ekonomiskt och tidsmässig­t att riva och bygga nytt, vilket MölndalsPo­sten skrev om först.

– Oavsett renovering eller nybyggnati­on kommer det att handla om stora summor, så vi behöver ett mer säkert underlag, säger Marie Östh Karlsson. ENLIGT HÅKAN Ahlström ska fastighets­avdelninge­n undersöka om det går att göra en temporär lösning och lämna svar senast nästa vecka.

– Om det inte går får vi ta ställning till att bygga nytt. Vi trodde att vi hade några år på oss att hitta en lösning, men nu är läget akut, säger han.

För att få med projektet i kommunens budgetarbe­te, som pågår just nu, behöver ett inriktning­sbeslut kring Åbybadets framtid tas redan i maj. Blir det aktuellt med en ny anläggning uppstår en hel del frågor, bland annat vad som händer med andra simhallar i grannkommu­nerna och vad Åbybadet i så fall ska erbjuda.

– Vi tänker inte enbart på Mölndalsbo­rna utan ser det i ett större perspektiv, säger Håkan Ahlström. KOMMUNALRÅ­DET Marcus Claesson (L) har länge varit engagerad i planerna för badhuset. Han anser fortfarand­e att den tidigare inriktning­en, att renovera, är den bästa lösningen.

– River man står vi utan bassäng i fyra år. Istället ser jag många alternativ som inte behöver bli så dyra, man kan exempelvis använda glasfiber för att laminera eller bygga i rostfritt stål. Men då måste majoritete­n börja lyssna på mina förslag.

 ?? Bild: LISA HENRICSON ?? LAPPAT OCH LAGAT. Genom åren har Åbybadet renoverats i olika omgångar, nu ska kommunledn­ingen återigen utreda simhallens framtid.
Bild: LISA HENRICSON LAPPAT OCH LAGAT. Genom åren har Åbybadet renoverats i olika omgångar, nu ska kommunledn­ingen återigen utreda simhallens framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden