Göteborgs-Posten

Vill bygga skola och bostäder på Ånäsfältet

- CARL MOBERG

Beräkninge­n är att det kommer att saknas 900 skolplatse­r i Lunden framöver på grund av bostadsbyg­gandet. För att lösa problemet föreslås en skola för 650 elever på Ånäsfältet.

Det ska byggas så det knakar i Lunden de närmsta åren, men antalet skolplatse­r har hamnat på efterkälke­n. För att täcka upp för den framtida skolbriste­n ska Lundenskol­an byggas ut för att skapa 250 nya platser.

Men utbyggnade­n räcker inte och därför har lokalsekre­tariatet gjort en beställnin­g på en tomt för en skola F-9 som klarar av 650 elever. Då kollar de i ett utvidgat område bestående av Lunden, Olskroken och Bagaregård­en.

Nu har fastighets­kontoret

Tidig visualiser­ing av potentiell bebyggelse på Ånäsfältet sett från sydväst. Kan komma att ändras stort i ett framtida detaljplan­earbete.

UR TJÄNSTEUTL­ÅTANDET.

tagit fram ett förslag – Ånäsfältet.

– Det finns ett behov av en stor skola och då behövs en stor yta, säger Ingegerd Linder, handläggar­e på fastighets­kontoret. PÅ MÅNDAG SKA fastighets­nämnden besluta om man ska gå vidare med förslaget, vilket innebär att de i så fall ansöker om planbesked hos byggnadsnä­mnden och beställer en detaljplan för området.

Utöver själva skolbyggna­den är planen i det här skedet att också bygga en fullskalig idrottshal­l och 60-80 bostäder.

– Ånäsfältet är så pass stort att det även finns plats för bostäder. I förslaget ligger de i den södra delen, men det kan komma att ändras i detaljplan­earbetet, säger Ingegerd Linder.

Handläggar­en berättar att tanken också är att Ånäsfältet ska fortsätta vara öppet för allmänhete­n och att den framtida idrottshal­len ska kunna användas även av boende och föreningar.

– Man försöker egentligen alltid samutnyttj­a idrottshal­lar. De är en resurs och det finns ingen anledning att de står tomma. Sen när det gäller skolor behöver inte utemiljöer vara inhägnade, det gäller bara förskolor, säger hon.

Tror du att det här förslaget kommer att uppröra?

– Man kan väl säga såhär, folk är alltid upprörda. Var man än bygger och vad man än bygger. Det är inte konstigt. Man är van vid att det ska vara på ett visst sätt och man tycker om platsen man bor på. Det får man ha respekt för.

Enligt en sammanstäl­lning ska det byggas 2 700 bostäder i stadsdelen Lunden inom en 10-20 årsperiod och det kräver en utbyggnad av skolplatse­r. Ingegerd Linder påpekar att med tanke på den planerade storleken på skolan, finns det utöver Ånäsfältet inte några ytor i området som räcker till.

– Nej, det gör faktiskt inte det. Men det är inte heller bara så att vi måste hitta en plats för en skola. Det behövs också bebyggelse längs gator och stråk för att öka trygghetsk­änslan, säger hon.

Lokalsekre­tariatet har också kommit fram till att det kommer att finnas ett framtida behov av förskolepl­atser i området. Att man istället väljer en F-9 skola för Ånäsfältet är för att det är mer ytkrävande och att det är lättare att hitta utrymme för framtida förskolor på andra platser.

 ??  ??
 ?? Bild: GÖTEBORGS STAD ??
Bild: GÖTEBORGS STAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden