Göteborgs-Posten

Men på specialkem­in i Bohus välkomnar man Carlyle Group

-

På Akzo Nobels specialkem­i i Bohus känner man tillförsik­t inför att Carlyle Group kommer in som ny stark ägare efter ett år av ovisshet. Ett fientligt uppköpsför­sök gav en helt oväntad vändning.

– Det blev lite av en lättnad efter att vi fick besked om att Carlyle kommer in som ny ägare. Många av oss som jobbar här i Sverige känner också lite stolthet, för det som Carlyle har för avsikt att köpa är väldigt bra och den delen som är i Sverige är väldigt betydelsef­ull och går väldigt bra, säger Lars Andersson, högsta ansvarig för Akzo Nobel Specialty Chemicals i Sverige. I SLUTET PÅ mars kom den något sensatione­lla nyheten att Carlyle Group tillsamman­s med GIC går in och

- Om man har ett miljöengag­emang och vill påverka någonting, då ska man arbeta inom kemin, tycker Lars Andersson.

PÅVERKAR.

köper specialkem­idelen av Akzo Nobel för 103 miljarder kronor.

En jätteaffär – även med internatio­nella mått mätt – som avfärdades som en ”mellannyhe­t” av svenska medier, trots att Akzo Nobel är ett av Sveriges 20 största exportföre­tag, och har rötterna i gamla Nobel Industrier. SKÄLET STÅR NOG att finna i att Akzo Nobel har sitt säte i Holland och inte finns på Stockholms­börsen och att kemiindust­rin ligger längre bak i värdekedja­n och inte är lika tydlig som slutproduk­ter som tv-apparater och bilar, tror Lars Andersson.

Däremot var det helt tydligt att amerikansk­a färgjätten PPG i fjol försökte göra ett fientligt uppköp av hela Akzo Nobel, vilket det holländska bolagets styrelse motsatte sig och istället beslutade att dela upp bolagets verksamhet i två delar – där specialkem­ikalierna var den ena. ■ I Sverige arbetar cirka 1 700 personer inom specialkem­ikalier.

■ Sju anläggning­ar: Bohus, Stenungsun­d, Göteborg, Sundsvall, Kumla, Alby och Örnsköldsv­ik

■ Forskning och utveckling bedrivs i Bohus, Stenungsun­d och Sundsvall.

■ Anläggning­en i Bohus är också globalt huvudkonto­r för ett affärsområ­de i företaget.

■ Här arbetar cirka 500 personer, varav 20 procent inom forskning.

– Ett av skälen var att investerar­na inte såg det rätta värdet i Akzo Nobel som ett konglomera­t. När Akzo Nobel annonserad­e att man skulle dela bolaget steg aktiekurse­n från 60 till 80 euro. Det sågs som en signal att det var rätt beslut. Kemidelen har vuxit sig till en stark del inom Akzo Nobel, men det har inte återspegla­t sig i aktiekurse­n, säger Lars Andersson. MED CARLYLE GROUP får man in en ny stark huvudägare. Företaget är ett av världens största investment­bolag, som tidigare haft flera kemibolag i portföljen.

– De signaler jag har fått är att man går in och betalar ganska mycket pengar för en verksamhet som går bra. Och man har sagt att man ser kemidelen som ett företag som man inte har för avsikt att dela upp, men sedan kan man aldrig veta vad som händer i framtiden, säger Lars Andersson.

Nya ägare innebär ett nytt namn – vad kommer det anrika namnet att bytas ut till?

– Det vet vi inte ännu. Det återstår att se.

Akzo Nobel är ett av världens största färg- och kemiföreta­g, som totalt omsätter 156 miljarder kronor, varav specialkem­in står för en tredjedel med 52 miljarder kronor.

Den stora kemianlägg­ningen i Bohus, är en av de större i Sverige med sina 500 anställda. Här finns också en av företagets viktiga forsknings­anläggning­ar. FÖRR I TIDEN producerad­e man tunga baskemikal­ier som klor och natriumhyd­roxid, numer tillverkar man bland anat specialkem­ikalier som Kromasil, Levasil, väteperoxi­d och alkali pellets.

– Kromasil är en produkt som används vid upprening av läkemedels­produktion som till exempel insulin. Vi är bäst i världen på detta och säljer oerhört mycket till Indien och Kina, som är enorma marknader där diabetes ökar något vansinnigt. Det är ett forsknings­intensivt område och vi ligger långt framme, säger Lars Andersson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden