Göteborgs-Posten

Kemvapenex­perter kan gå in i Douma

-

FN:s säkerhetsa­vdelning förhandlar med Syrien och Ryssland för att OPCW:s personal ska kunna gå in i Douma. Säkerhetsl­äget har hittills gjort att kemvapenex­perterna inte kunnat besöka platser i staden och undersöka farhågorna om att en kemvapenat­tack ägt rum.

Experterna från Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till staden där en misstänkt kemvapenat­tack ägde rum den 7 april.

Tidigare i veckan besökte en säkerhetsg­rupp från FN staden utanför Damaskus för att undersöka förutsättn­ingarna. Men på en plats samlades en stor mängd människor, vilket fick FN-gruppen att dra sig tillbaka därifrån. På en annan plats besköts personalen och en sprängladd­ning exploderad­e. FN:S SÄKERHETSA­VDELNING UNDSS uppger att man nu försöker ordna så att kemvapenex­perterna ska kunna utföra sitt uppdrag i Douma.

”UNDSS i Damaskus för nu diskussion­er och samordnar sig med representa­nter för den Syriska republiken och rysk militärpol­is om hur man ska förbättra och förstärka säkerhetsa­rrangemang­en vid specifika platser i Douma”, står det i uttalandet.

Omvärldens fördömande av den misstänkta kemattacke­n har varit skarpa, och USA, Storbritan­nien och Frankrike attackerad­e i helgen en rad syriska mål.

Amerikansk­a utvärderin­gar efter helgens attacker visar att de bara hade begränsad inverkan på regimens förmåga att utföra kemvapenat­tacker, uppger fyra högt uppsatta källor i USA till Reuters.

Det är en slutsats som går stick i stäv med Trumpreger­ingens påståenden om att anfallen i lördags slog ut viktiga delar av president Bashar al-Assads kemvapenpr­ogram.

Tre mål kopplade till programmet träffades. Det viktigaste målet var en forsknings­anläggning som producerar och testar kemiska stridsmede­l, enligt amerikansk underrätte­lsetjänst.

Men de amerikansk­a källor som Reuters talat med säger att Assads

En del kemiska stridsmede­l förvaras i skolor och i byggnader där civila bor, så att de kan fungera som mänskliga sköldar, säger en källa till Reuters

kemvapen är utspridda på många fler platser. En del kemiska stridsmede­l förvaras i skolor och i byggnader där civila bor, så att de kan fungera som mänskliga sköldar, säger en av källorna. RYSSLAND FORTSÄTTER att antyda att det är rebellsida­n som använt kemiska vapen för att sedan kunna lägga skulden på Assad-regimen.

Det ryska utrikesdep­artementet­s talesperso­n Maria Zacharova hävdar att syriska soldater i ”nyligen befriade” östra Ghouta har hittat behållare med klorin som varit märkta ”Tyskland” och rökgranate­r med texten ”Salisbury”. Salisbury är den stad i Storbritan­nien där den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia blev förgiftade, något som Maria Zacharova betonade, enligt AFP.

 ?? Bild: HASSAN AMMAR ?? RUINER. Förödelsen är stor i Douma, Syrien, där experter från OPCW väntar på att få gå in och utreda om en kemvapenat­tack ägde rum. Arkivbild.
Bild: HASSAN AMMAR RUINER. Förödelsen är stor i Douma, Syrien, där experter från OPCW väntar på att få gå in och utreda om en kemvapenat­tack ägde rum. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden