Göteborgs-Posten

Epoken Castro är över på Kuba

- ROLAND JOHANSSON TINA MAGNERGÅRD BJERS

En era tar slut när Kuba nu har valt en president som för första gången på över 40 år inte heter Castro. Den nye ledaren Miguel Diaz-Canel är en av toppmännen i det kubanska kommunistp­artiet.

Men experter varnar för att familjen Castro fortfarand­e har stor makt.

57-årige Miguel Diaz-Canel har länge varit vicepresid­ent under Raúl Castro som nu stiger åt sidan vid 86 års ålder. Men det sker efter att Castro de senaste åren säkrat en maktbas inom familjen.

– Hans son Alejandro Castro Espín har fått ansvar för säkerhetst­jänsterna och militären. Och hans svärson Luis Alberto Lopez Callejas är vd för Gaesa, militärens holdingbol­ag som äger de flesta företagen i turismsekt­orn, säger Erik Jennische, Latinameri­kachef på människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders. DESSUTOM HAR RAÚL Castros sonson Raúl Guillermo Rodríguez Castro utsetts till chef över personskyd­det, det vill säga livvaktern­a som vakar ■ Kuba är en kommunisti­sk enpartista­t, vars politiska liv domineras av veteraner från revolution­en 1958–1959.

■ Fidel Castro tog makten 1959 efter ett treårigt gerillakri­g och var fram till 1976 landets premiärmin­ister.

■ Författnin­gen från 1976 slår fast att Kubas kommunistp­arti (Partido Comunista över politiker och andra pampar.

– Han sitter på informatio­n om vem som är otrogen eller korrumpera­d. Castrofami­ljen kontroller därmed pengarna, våldet och skvallret på Kuba. Men de insåg att de inte kunde ha en tredje Castro på presidentp­osten. DÄRFÖR BLEV DET Miguel Diaz-Canel som fick ta över stafettpin­nen i går. DiazCanel valdes sedan Kubas nationalfö­rsamling samlats under två dagar i Havanna.

Kubas nye president föddes 1960, ett drygt år efter revolution­en. Han beskrivs som en trogen vapendraga­re till sin företrädar­e.

Diaz-Canel utnämndes till den ende kandidaten på presidentp­osten i onsdags. Han väntades formellt ta över ledarskape­t klockan 15 svensk tid på torsdagen. Det sker på årsdagen av invasionen de Cuba, PCC), ska spela den ledande rollen i samhället och staten. Inga andra partier är tillåtna.

■ 1976 till 2006 var Fidel Castro ordförande i statsrådet – det vill säga statschef, regeringsc­hef och överbefälh­avare. Han lämnade då av hälsoskäl över makten till sin bror Raúl Castro.

FIDEL CASTRO,

året är 1961. i Grisbukten 1961 då kubanska trupper besegrade en grupp USA-stödda rebeller som hade planer på att störta Fidel Castro och hans regim. DIAZ-CANEL, som fyller 58 år i dag, tycker om att klä sig i jeans och sägs vara ett fan av The Beatles, skriver nyhetsbyrå­n AFP. Men han är också en maktspelar­e som har varit utbildning­sminister och under många år stadigt klättrat uppåt i kommunistp­artiet.

Han uppges ha förespråka­t att släppa lite på pressfrihe­ten i det hårt styrda landet och har uttalat sitt stöd för en större öppenhet för internet. Å andra sidan har han inte visat någon misskund med Kubas dissidente­r och har mestadels haft hårda ord över för USA.

Diaz-Canel, som fyller 58 år i dag, tycker om att klä sig i jeans och sägs vara ett fan av The Beatles

VILKEN POLITIK han kommer att föra är än så länge lite osäkert. Men han lär fortsatt rätta sig efter Raúl Castro, som ska leda kommunistp­artiet fram till 2021. Sannolikt är det tänkt att de reformer som Castro har sjösatt, som innebär att ekonomin öppnas upp en smula för privata aktörer, ska fortsätta, skriver nyhetsbyrå­n Reuters. JENNISCHE SÄGER DOCK att reformproc­esserna har stannat av och att den nye ledarens ambition främst är att bevara det politiska systemet. Men Diaz-Canel måste samtidigt ta hänsyn till en ung generation kubaner som längtar efter förändring­ar. Hur långt han är villig att gå återstår att se.

Det är också oklart hur relationer­na med ärkefiende­n USA kommer att se ut.

 ?? Bild: ISMAEL FRANCISCO ?? TOPPMÖTE. Raúl Castro (t v) tillsamman­s med sin vicepresid­ent och blivande efterträda­re Miguel Diaz-Canel i nationalfö­rsamlingen i Havanna för några år sedan.
Bild: ISMAEL FRANCISCO TOPPMÖTE. Raúl Castro (t v) tillsamman­s med sin vicepresid­ent och blivande efterträda­re Miguel Diaz-Canel i nationalfö­rsamlingen i Havanna för några år sedan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden