Göteborgs-Posten

Juristen som blev silversmed i London

När juristen Cecilia Ogvall flyttade till London visste hon inte att hon skulle vara silversmed fem år senare. Hon hade egentligen bara tänkt ta ett halvårs paus från juridiken, men hon ångrar ingenting.

-

VÄSTRA LONDON. Cecilia Ogvall trivs i Fulham där hon bott i drygt fem år. Hon uppskattar Londons många parker, den närmaste heter Bishops Park och bron i

Cecilia bor i en tvåplanslä­genhet i Fulham. När man kommer in i hallen ligger smedjan direkt in till vänster. Längs med två av väggarna löper rejäla arbetsbänk­ar fulla av tänger, hammare, filar, pincetter, ringreglar, slippapper, smärgelduk­ar och handbränna­re.

– I början fick jag träningsvä­rk i Del 2 av 3 händer och armar, men nu har jag fått hårda nypor och gör mycket med bara händerna, säger Cecilia. ATT CECILIA SEDAN 15 år tillbaka har en reumatisk sjukdom som kan ge smärtor i händerna märks inte. Att smidesarbe­tet inte är helt riskfritt hindrar henne inte heller.

– Visst händer det att jag sågar mig i fingrarna eller slinter med hammaren, men jag är inte rädd för att experiment­era. Det är ofta då jag lär mig nya saker.

Hon visar ett vackert armband där varje del är som en gammal bok i miniatyr. Uppgiften var att göra ett smycke på temat skattkamma­re.

– Jag tänkte, vad är en skatt för mig? Det är ju böcker!

Alltså gick hon till British Library och fann vad hon sökte. Böcker med ruggade, vältummade sidor som föll upp på de mest vällästa ställena. Läraren var skeptisk till projektet men visst gick det. Cecilia är nämligen både envis och nyfiken.

– Händer det något oväntat får jag inte panik. Jag tänker hur gör jag i stället och vad lärde jag mig på det här?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden