Göteborgs-Posten

Åke Göransson

-

Civilekono­m Åke Göransson har avlidit efter kort tids sjukdom 72 år ung. Han efterlämna­r hustrun Louise, dottern Ylva Martin och sonen Erik Göransson med familjer, modern Anta, släktingar och vänner.

Åke växte upp i Jönköping i en liberal, samhällsak­tiv familj. Efter studenten 1965 flyttade han till Göteborg för studier på Handelshög­skolan och bildade familj med Louise och dottern Ylva. Han anställdes 1968 vid Svenska Esso i Stockholm, stannade där under 15 år i olika chefsbefat­tningar i moderkonce­rnen och dotterbola­get Primus. Familjen bosatte sig först i Åkersberga där sonen Erik föddes, sedan i nybyggd villa i Täby. Vidare till Göteborg som vice vd på ett schweizisk­t dotterbola­g inom säkerhetsb­ranschen – med båtliv på Näset.

Åke tog tidigt ansvar för arbete och familj, när andra valde studentliv och politik. Han fortsatte med det hela livet. Som nybliven morfar 1995 återvände de till Stockholm och bosatte sig på Villagatan. ”Måste vara nära barnbarnen”. Svenska Kommunförb­undet fick då Åke som ekonomiche­f. Han utsågs till ekonomi- och finanschef i Sveriges kommuner och Landsting och verkade där till pensioneri­ngen, lovordad för sina kunskaper, humor och varma hjärta.

Åke var en lysande ekonom med etisk kompass, delade med sig av sin tid och kunskap för att hjälpa andra. I Täby var han aktiv medlem i Folkpartie­t där Ann Wibble förde in honom i liberala ekonomklub­ben. Tillfrågad att jobba inom LOfamiljen blev han hedrad men avstod förebärand­e sin liberala grundsyn.

Åke var lika snabb i tanken som i fötterna. Han läste mycket, var en tävlingsmä­nniska, alltid i rörelse, full av energi, en bildad humanist uppskattad i vänkretsen för fina tal. Bridge, golf, maraton utökades med uppdrag i styrelser och föreningar. Åke ställde alltid upp, för att slå i spik eller råda i mänskliga och finansiell­a spörsmål. In i det sista full av planer, hade han inte tid att vara sjuk utan inrättade sitt ”tillfällig­a” kontor på Lidingö sjukhem nära dottern. Åke, du fattas oss!

Inger Thede

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden