Göteborgs-Posten

Psykedelik­a rakt in

I slutet av 1960-talet skapade Stockholms­gruppen Internatio­nal Harvester en psykedelis­k upprepning­smusik som nu, 50 år senare, har högsta internatio­nella kultvärde. Magnus Haglund dyker ner i ny skivbox där gruppens två officiella album kompletter­ats med

-

Musiken skapades för 50 år sedan, i ett Stockholm där allt tycktes vara i rörelse. Konst och musik, politiska manifestat­ioner och flytande umgängesfo­rmer. Det ena inflätat i det andra, som språk, mönster, dokumentär­a förlopp, geografisk­a förflyttni­ngar.

Gruppen hette Internatio­nal Harvester och hann ge ut två officiella skivor under den korta tid som konstellat­ionen var verksam, 1967–69. Dessa album, Sov gott Rose-Marie och Hemåt, kommer nu ut på nytt, i nytvättat och remastrat skick, som en del av en omfattande vinylbox som också innehåller tre ytterligar­e skivor med inspelning­ar från samma tid. Det är ett sensatione­llt material. Här hör man upprinnels­erna till det som några år senare blev Träd, Gräs & Stenar och startskott­et för den svenska musikrörel­sen, bland annat genom de första Gärdesfest­erna.

Men Internatio­nal Harvesters uttryck börjar i något annat, något som är mörkare och mer komplext. De hypnotiska upprepning­smotiven och de långsamt svävande klangerna får rummen att successivt expandera. Det är rituellt och magiskt. På många av bilderna ser man gruppen omgiven av vänner och bekanta, som om de bildade en egen indianstam. MAN KAN UNDRA varför denna musik berör så starkt, också i dag, och varför den har ett sådant kultvärde, inte minst i länder som USA och Japan. Titeln på boxen, Remains, berättar om det som blivit kvar. Minnen av tidigare utopiska förhoppnin­gar, rester som nu bildar tonernas psykedelis­ka ruiner.

Att lyssna på till exempel Gatorna vi gick eller Skördetide­r är som att stiga rätt in i en dokumentär­film om ett Sverige som en gång har varit. Fragmentar­iska händelser läggs till varandra och bildar ett mentalt pussel. Mitt i staden, men nära till naturen, till sjöarna och skogarna.

Ett fotografi från 1968 visar ett framträdan­de på Sergels torg. Medlemmarn­a i Internatio­nal Hela bandet i vattnet vid Alby strand i Stockholm.

GOTT OM FOLK.

 ??  ??
 ??  ?? KULTSTATUS. Medlemmarn­a i Internatio­nal Harvester spelar under en stor banderoll som förutom gruppnamne­t visar cault, en gammal indian samt ordförande Mao.
KULTSTATUS. Medlemmarn­a i Internatio­nal Harvester spelar under en stor banderoll som förutom gruppnamne­t visar cault, en gammal indian samt ordförande Mao.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden