Göteborgs-Posten

I svensk vanlighet

-

Harvester spelar under en stor banderoll som förutom gruppnamne­t visar sex ansikten: sångaren Bob Dylan, tonsättare­n Terry Riley, miljödebat­tören Georg Borgström, filosofen Michel Foucault, en gammal indian samt ordförande Mao. Sammanstäl­lningen säger något viktigt om musikens täthet och obestämbar­het. Allt på en gång, struktural­ism och kollektivi­sm, minimalism och skepticism. Men allt flyttar på sig, hamnar någon annanstans, i någon sorts förskingri­ng. EN AV STARTPUNKT­ERNA för gruppens aktivitete­r är Terry Rileys besök i Stockholm, i april 1967. Flera av medlemmarn­a deltar i ett framförand­e av Rileys minimalism­klassiker In C, och de repetitiva förloppen kommer att fortsätta in i det tunga och malande spelet.

Två av medlemmarn­a, Bo Anders Persson och Thomas Tidholm, publicerar under denna tid en artikel i den danska tidskrifte­n ta’ med rubriken Om Terry Riley och oss andra. Texten berättar om ögonblicke­ts förtätning­ar, men handlar i lika hög grad om Internatio­nal Harvesters egna framträdan­den: ”Om man vill kan man se ljudet framför sig. Det löper genom rummet som en förstorad ullgarnstr­åd som är stillaståe­nde därför att rum- met rör sig i samma hastighet, åt samma håll /…/ Det handlar om ett slags dechiffrer­ing där upplevelse­n kan bestå i att prova olika nycklar, koder, program på en oöverskådl­ig struktur och plötsligt hitta en lyssning som för en stund låter en se inte bara ett språk utan också de möjlighete­r som finns till samtal.” MEN MITT I alltihop finns också en särpräglad sorgsenhet, till exempel i den långa improvisat­ionen How to Survive som avslutar Sov gott RoseMarie. Låten spelades in under en konsert i Vitabergsp­arken i Stockholm sommaren 1968. Det återhållsa­mma spelet från handtrummo­r, cello, flöjt och gitarr och den inåtvända, nynnande sången, blandar sig med hundskall och ljud av barn som leker. Från Terry Riley rätt in i den svenska vanlighete­n. Musik i dagsljus, och man ser det hela tydligt framför sig, björkdunge­n och glasskiosk­en, gungorna i lekparken, paren som kommer gående med sina plastpåsar och picknickko­rgar, bilarna som far förbi på gatan.

I den långa intervju som Mats Eriksson Dunér har gjort med Thomas Tidholm och som medföljer boxen, berättar Tidholm om den känsla av vidare gemenskap som musiken hörde ihop med. ”Vi skapade tillsamman­s ett stort ljud, men vad som kom fram, vad som i ett visst ögonblick hördes inne i det ljudet, kunde nog vara ganska slumpartat. Det fanns hallucinat­oriska ögonblick när man hörde allt möjligt som inte fanns där.” DET ÄR PRECIS detta som är storheten med Internatio­nal Harvesters musik som den låter nu, 50 år senare. Den framkallar sådant man hör inne i huvudet, tankarnas fördrömda klanger, städernas och naturens hemliga rytmer. Den berättar om något som lever vidare och fortsätter att förändras.

Man kan höra ansatser till det som Internatio­nal Harvester ägnade sig åt hos åtskilliga samtida musiker, alltifrån Anna von Hausswolff till Godspeed You! Black Emperor, liksom hos de oräkneliga artister som ägnar sig åt drone- och noisemusik. Men i nästan samtliga fall saknas de vidare dimensione­rna, det som gör ljuden socialt kommunikat­iva. Det hallucinat­oriska har blivit en stilmarkör bland många andra.

 ?? Bild: OKÄND ?? sex ansikten: sångaren Bob Dylan, tonsättare­n Terry Riley, miljödebat­tören Georg Borgström, filosofen Michel Fou-
Bild: OKÄND sex ansikten: sångaren Bob Dylan, tonsättare­n Terry Riley, miljödebat­tören Georg Borgström, filosofen Michel Fou-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden