Göteborgs-Posten

Vidrigt våld med ett fint syfte

- VÅLDSAM BLANDNING. GOD OF WAR VIKTOR ERIKSSON

Ålder: 18 år

SIE Santa Monica Studio

Efter åtta tysta år för huvudserie­n är God of War tillbaka. Det nya spelet till Playstatio­n 4 är tänkt både som en uppföljare, såväl som en omstart, av hela den Playstatio­n-exklusiva actionseri­en.

I spelet möter vi återigen spartanen Kratos som efter att ha jämnat Olympos och hela den grekiska mytologin med marken i de tidigare spelen nu insett att han har något av ett våldsprobl­em. Därför har han flytt norrut och hamnat mitt i den nordiska asatron komplett med Oden, Tor, ulvar, troll och Midgårdsor­men. Här har han fått en son, Atreus, tillsamman­s med en kvinna som vid spelets start precis har dött. Hennes sista önskan är att Kratos och Atreus ska resa till den högsta platsen i landet för att sprida hennes aska. Kratos känner inte sin son. Men han känner sig själv. Och han vill inte att Atreus ska växa upp och bli som honom. GOD OF WAR är ett väldigt ambitiöst spel. Ett som försöker kombinera interaktiv­t litterärt berättande om cirklar av våld, barnmissha­ndel och faderskomp­lex med underhålln­ing där du ska kasta förtrollad­e yxor i huvudet på troll som är så grafiskt högupplöst­a att Sony kan sälja sin senaste omgång med 4K-tv-apparater. En bekant balansakt mellan konst och kommers alltså som inte alltid fungerar men som här gör det tillräckli­gt ofta för att vara intressant. Utvecklare­n Santa Monica har i vilket fall tagit i från tårna för att göra den, helt ärligt ganska trötta God of War-serien, relevant på ett nytt sätt genom att skrota både den gamla spelmotorn och spelvärlde­n. Att låta den grekiska mytologin glida över i asatron känns som ett inspirerat val (fast visst hade det varit häftigt om Kratos slogs mot Jesus istället?) och Santa Monica har valt att vara mer återhållsa­m med seriens forna actionbomb­asm till förmån för en upplevelse som känns mer intim och personlig. Kratos och Atreus road trip

UTVECKLING.

Det är ett spel om pojkar, stora som små, som växer upp. Inte till män, utan något ännu större; människor.

Att låta den grekiska mytologin glida över i asatron känns som ett inspirerat val (fast visst hade det varit häftigt om Kratos slogs mot Jesus istället?)

(fast mest åker de båt) genom Midgård är lång och bjuder på en varierad kombinatio­n av utmanande action, smarta pussel, en del onödigt klättrande och några väl avvägda episka boss-fajter.

För att fånga föräldrape­rspektivet har spelkamera­n låsts klaustrofo­biskt över Kratos axel och det begränsade synfältet ökar också på intensitet­en i de nu betydligt svårare och bättre designade striderna och övriga actionscen­er. Likt tidigare delar är God of War ofta så våldsamt att spelet borde ha släppts ihop med en spypåse men nu känns det inte längre som att våldet skildras som något häftigt utan som något brutalt och otäckt. DET ÄR SOM att God of War, likt Kratos, vill göra upp med sitt eget problemati­ska våldsroman­tiserande förflutna och i stället visa på hur världen ser ut för en person som bara kan kommunicer­a med sina vapen och plötsligt måste uppfostra ett barn. Det är ett spel om pojkar, stora som små, som växer upp. Inte till män, utan något ännu större; människor.

 ?? Bild: SONY INTERACTIV­E ENTERTAINM­ENT ?? Spartanen Kratos har flytt norrut och hamnat mitt i den nordiska asatron.
Bild: SONY INTERACTIV­E ENTERTAINM­ENT Spartanen Kratos har flytt norrut och hamnat mitt i den nordiska asatron.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden