Göteborgs-Posten

Riedel rör sig genom decenniern­a

- PM JÖNSSON

JAZZ GEORG RIEDEL Secret song (Diesel/Playground) ****

En del jazzuvar vägrar att gå i pension, som den stilbildan­de altsaxofon­isten Lee Konitz, förra året aktuell med en ny skiva, Frescalalt­o, 90 år ung. Georg Riedel är född i mitten av 30-talet — fyllde 84 i januari — och även han visar sig vara i gott slag. Dock spelar han inte själv på Secret song, utan agerar kompositör och dirigent.

Musikerna är betydligt yngre än huvudperso­nen: Fredrik Ljungkvist på klarinett och saxofon, Matias Ståhl på vibrafon, Pär-Ola Landin spelar kontrabas, Jon Fält trummor och Adam Forkelid piano.

FASCINERAN­DE HUR MUSIKEN rör sig genom decenniern­a, en del låtar doftar 50-tal, melodier dyker upp som närmar sig barnvisorn­a och musiken han skrev till Astrid Lindgren-produktion­erna, samtidigt som det är en brokig skara sånger.

Några låtar har drag av klezmermus­ik, där klarinette­n är ett centralt instrument. Det känns nästan konstigt när Ljungkvist spelar tenorsax på den psalmlika Prayer.

Andra låtar är desto mer fartfyllda, som lekfulla Sonjalein eller frijazziga Suddenly. Flera låtar är ganska styrda, tydliga, kompositio­nsmässigt, men det finns en lättflygan­de, öppen känsla.

Lyssna på Béla-Béla, till exempel, eller superfina Jeu douloureux med vibrafonen som stämningss­kapare.

 ?? Bild: MICKE GRÖNBERG ?? I FIN FORM. Georg Riedel, 84 år, har skapat ett lyckat album.
Bild: MICKE GRÖNBERG I FIN FORM. Georg Riedel, 84 år, har skapat ett lyckat album.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden