Göteborgs-Posten

Allbäck på hembesök

- ANTON GUSTAVSSON

I går fick Öis-gården besök av en gammal hjälte. Marcus Allbäck var tillbaka för att hälsa på i sitt ”andra hem”.

– Det är en kärlek som aldrig försvinner så det är jättehärli­gt att vara här, säger Marcus Allbäck.

Örgryte har fått en fin start på säsongen. Tre omgångar in på superettan är laget obesegrat. Det är något som glädjer Marcus Allbäck, som i går gästade Öis-gården.

Allbäck bor sedan några år i Stockholm och jobbar som agent, vilket gör att besöken på Öis-gården inte blir så många som önskat. – DET ÄR HÄRLIGT att vara tillbaka på Öis-gården, det var ett tag sen nu. Det är som ett gammalt hem för mig. Jag brukar säga att jag blev medlem när jag föddes, sen började jag träna här när jag var fem och vidare genom alla led. Det är ett andra hem för mig. Det är en kärlek som aldrig försvinner så det är jättehärli­gt att vara här. ■ Ålder: 44.

■ Yrke: Agent.

■ Klubbar i karriären: Örgryte IS, Lyngby, Bari, Heerenveen, Aston Villa, Hansa Rostock, FC Köpenhamn.

Öis säsongsinl­edning glädjer också den tidigare måltjuven.

– Jag följer Öis oerhört nära. Jag har sett alla matcher i år och har verkligen positiva vibbar. Det ser ut som att det är en väldigt positiv dynamik i gruppen.

Efter EM 2016 i Frankrike lämnade Marcus Allbäck rollen som players manager i landslaget för att ta steget in i agentbrans­chen. Ett och ett halvt år senare börjar det ta fart för Allbäck som jobbar tillsamman­s med Martin Dahlin. – JAG HAR väl gått ganska försiktigt fram. Det handlar om förtroende. Man ska få förtroende från spelare, att de ska tro att man kommer att vara till bra hjälp för dem och deras framtid.

– Jag och Martin jobbar mycket med att dela med oss av våra erfarenhet­er som spelare. Vi har testat på proffsliv och landslagss­pel.

Agentbrans­chen beskrivs ofta som en smutsig och tuff bransch där vassa armbågar är ett måste för att lyckas.

– Så är det nog. Det har hänt kopiöst mycket i det här yrket. Jag brukar säga att när jag kom upp som spelare fanns det fem agenter i Sverige, idag finns det säkert 500. I alla fall 500 som kallar sig agenter.

Under karriären hann Allbäck bland annat med spel i Serie A, Bundesliga, Premier League och 74 landskampe­r, innan han rundade av där allt började – i Örgryte.

– Jag tror och hoppas att spelare inser vilket värde det finns i den erfarenhet­en vi själva besitter och det som vi har gjort är en liknande resa som spelarna vill göra. De vill ju bli proffs och spela i landslaget och det har vi faktiskt gjort. Då gäller det att förmedla det och hjälpa dem att uppnå det. ENLIGT ALLBÄCK FINNS en hel del likheter mellan att vara aktiv och arbetet som agent. Driv och ambition är nyckelord om man vill bli framgångsr­ik.

– Det är viktigare än talangen. Självklart måste du ha talang på en viss nivå, men har du bara lite driv eller lite ambition så tror jag att det är väldigt svårt att nå hela vägen. Det är otroligt viktigt att du glöder, säger han.

– När jag spelade i Öis innan jag slutade var jag 36, men jag tyckte ändå att det var lika roligt att komma hit och träna varje morgon. Det drivet är det som gör att man orkar hålla på väldigt länge, det hade jag och det söker vi även hos spelare.

 ?? Bild: ANDERS YLANDER ?? ”HEMMA”. Marcus Allbäck besökte det som han betecknar som sitt ”andra hem”, Öis-gården. Och han följer sitt gamla lag väldigt noga fortfarand­e.
Bild: ANDERS YLANDER ”HEMMA”. Marcus Allbäck besökte det som han betecknar som sitt ”andra hem”, Öis-gården. Och han följer sitt gamla lag väldigt noga fortfarand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden