Göteborgs-Posten

Våga satsa på närodlat – även i framtiden

Frölunda bygger nytt – och de unga är fortfarand­e grunden som det ska plockas av. Jag älskar satsningen på närodlat.

- JOHAN RYLANDER 031-62 41 75 johan.rylander@gp.se

Frölunda har ett uttalat mål att varje säsong spela upp minst två juniorer från de egna leden till rookiekont­rakt med A-laget.

Så vilka har chansen kommande säsong?

Tja, det osar av talang i Frölundabo­rg – och listan här intill är inte på något sätt facit eller den totala sanningen. Det finns alltid nån spelare som flyger under radarn, som tar en oväntad plats eller får en utveckling som ingen kunde förutspå.

ALLA KAN JU inte vara som Rasmus Dahlin, som från 15 års ålder varit med i A-lag och haft en kurva som slutat i stjärnorna. Jag älskar att Frölunda nuförtiden bygger på det här sättet. Att du som ung ska ha en chans att ta dig upp till A-laget – och kanske hitta en fartsvamp mot världens bästa liga.

Jag skulle dock önska att klubben vågar satsa ännu mer på spelare från bygden, eller närområdet. Det är en hel del värvningar från Finland, Tjeckien och andra orter än närområdet som inte har presterat i Göteborg.

Våga välja närodlat.

FÖRRESTEN: MINNS NU hur svårt det var för unga spelare att komma in i A-laget under tiden före Roger Rönnberg? Själv har jag Andreas Johnsson på näthinnan. Han kunde avgöra en match med A-laget på straff för att nästa gång inte få ett byte under Kenta Johansson.

Nu spelar Johnsson slutspel i NHL med Toronto Maple Leafs – och det här citatet från coach Mike Babcock är guld:

”Han är en bra spelare. Han är snabbare än jag trodde. Jag visste alltid att han var kvick när jag tittade på honom med Marlies. Jag visste inte om han hade farten i spelet, det har han, och han är så intelligen­t och på rätt sida av pucken och han gör riktigt bra spel. Han är bra i powerplay, bra i boxplay, han är en bra hockeyspel­are. Vi har tur att ha honom. ” Där kan vi verkligen prata Frölunda HC-uppfostrad.

TILL SIST: JAG tror att en skadefri Kalle Miketinac är den spelare som först tar sig till ett rookiekont­rakt den här säsongen. Han var nummer ett i kön i höstas, ända till en stock på foten pajade hela säsongen.

Men visst vore det läckert att i framtiden få se Elmer Söderblom i Scandinavi­um. Han är alltså en center som är två meter lång. Hans skridskor är i storlek 49 och får specialbes­tällas – och den killen skulle bli en attraktion.

Om utveckling­en i Frölunda Academy fortsätter, vill säga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden