Göteborgs-Posten

Enormt motiverad Johaug tillbaka

-

Dopningsav­stängninge­n har löpt ut och skidstjärn­an Therese Johaug är fri att tävla igen.

– Äntligen kan jag få stå på startlinje­n igen och tävla med den norska flaggan på bröstet, säger hon glädjestrå­lande.

Det har varit 18 tuffa månader för Johaug som missade både VM i Lahtis förra året och OS i Pyeongchan­g i februari.

– Äntligen kan jag sitta här och le. När jag vaknade i morse klappade jag mig själv på axeln och tänkte att jag är stolt över att jag har tagit mig igenom det, säger den sjufaldiga VMguldmeda­ljören.

Hon säger att hon känt ”en enorm motivation att få komma tillbaka och tävla”, men att hon också haft svackor och vid ett tillfälle även tänkte att hon skulle lägga av. – DET VAR i oktober när vi var på semester i Florida. Då hade allt landat och jag kände att jag gått på en stor smäll. När jag vaknade efter att inte ha gjort ett träningspa­ss på tre veckor hade jag ingen motivation och var säker på att jag inte hade lust med det här något mer, säger Johaug.

– Men Nils Jakob (sambon) sa att jag inte skulle bestämma mig förrän jag kommit ur den mentala svackan.

Att Johaug missat två tävlingssä­songer, men har kunnat träna för fullt, kan ha gjort att hon kommer tillbaka bättre än någonsin. – HON HAR tagit steg både fysiskt och tekniskt så jag skulle säga att hon är bättre förberedd än senast hon tävlade just för att hon fått tid att träna, säger hennes tränare Pål Gunnar Mikkelspla­ss.

Johaug tillägger att hon tränat väldigt mycket men också fått mer tid för återhämtni­ng eftersom hon inte tävlat. Hon säger också att hon kört mycket styrketrän­ing eftersom styrkan tidigare var hennes svaghet.

På lördag ska Johaug delta i 37-kilometers­loppet Skarverenn­et, men inte i elitklasse­n utan i en motionskla­ss tillsamman­s med sponsorer, så något prov på form kan hon inte visa. DET ÄR FÖRST i sommar, i ett rullskidlo­pp i Telemark den 25 juni som tävlingsco­mebacken sker. Och på snö ska 29-åringen tävla först i Beitostøle­n i november.

– Jag vill vänta med att tävla till nästa säsong, säger hon.

Det var i september 2016 som Johaug lämnade ett dopningspr­ov med spår av clostebol. Hon har hela tiden hävdat att hon fått i sig den anabola steroiden genom en läppsalva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden