Göteborgs-Posten

ÖFK-ordförande släpps – fortsatt misstänkt

- TINA REMIUS STRÖMBERG och KATRI ARTTA SVARFAR

Den allsvenska fotbollskl­ubben Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg, som suttit anhållen misstänkt för ekobrott, har släppts. Misstankar­na kvarstår, och har förstärkts.

Daniel Kindberg har suttit anhållen, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokförings­brott. Han har släppts efter beslut av åklagare, liksom ytterligar­e en person som suttit anhållen, meddelar Ekobrottsm­yndigheten. Bägge är fortsatt misstänkta.

– Alternativ­et hade varit att begära de här personerna häktade senast i morgon, och då måste man ha skäl för detta. Skälet för anhållande­t var att det setts en risk att de ska kunna förstöra utredninge­n, men jag bedömer nu inte risken sådan att det finns skäl att begära dem häktade, säger kammaråkla­gare Niklas Jeppsson på Ekobrottsm­yndigheten i Umeå.

Misstankar­na mot de två har stärkts under förhören.

Skulle det visa sig att Östersund inte följt det ekonomiska regelverke­t kan klubben degraderas från allsvenska­n

– Men jag kan inte i detalj kommentera på vilket sätt eller vad som sagts under förhör, säger Jeppsson. FÖR EN TREDJE PERSON, som sitter häktad sedan förra veckan misstänkt för grovt bokförings­brott och grovt bedrägeri, kommer ny häktningsf­örhandling att hållas nästa fredag.

Personen ska ha sponsrat Östersund med miljontals kronor, uppger flera medier med hänvisning till en utredning från Skatteverk­et. Pengarna, tillsamman­s med Daniel Kindbergs investerin­gar, ska ha räddat klubben från att gå med förlust

UTE UR HÄKTET. Daniel Kindberg

vilket är viktigt för att inte strida mot Svenska fotbollför­bundets regler för elitlicens, vilket ÖP var först att rapportera om.

Svenska fotbollför­bundet följer ärendet men har enligt chefsjuris­t Anders Hübinette inte mer informatio­n än det som framkommit i medierna.

– Det är alltid tråkigt när det blir rubriker kring sådana här händelser kopplade till fotbollen. Men vi vet väldigt lite. Vi får avvakta och se vilka kopplingar som finns till fotbollen, om än några, säger han.

Enligt honom kan föreningar som inte följt regelverke­t drabbas av olika former av konsekvens­er, som degraderin­g. – RENT GENERELLT FINNS det i våra regelverk. Men vi vet väldigt lite och har inga fakta på bordet, säger Hübinette.

TT har utan framgång sökt Daniel Kindberg för en kommentar. Kindbergs advokat kan på grund av yppandeför­bud inte kommentera hur hans klient ställer sig till anklagelse­rna. ÖFK har ännu inte varit i kontakt med Daniel Kindberg, säger presschefe­n Patrick Sjöö.

 ?? Arkivbild: ROBERT HENRIKSSON ??
Arkivbild: ROBERT HENRIKSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden