Göteborgs-Posten

Mats Orjes vann SOK-strid

-

Mats Årjes fyllde år. Han fick en fin present. Skidförbun­dets ordförande tar över styrelsekl­ubban i Sveriges olympiska kommitté.

– Min mest spännande födelsedag, säger den nyblivna 51-åringen.

Mats Årjes vann ett jämnt val mot SOK-styrelsens vice ordförande Per Palmström med 23–19 i röster. Han efterträde­r avgående Hans Vestberg och kommer att leda organisati­onen de närmaste tre åren.

Den nya SOK-basen var valberedni­ngens kandidat men fick alltså ändå hårt motstånd.

Årjes – som är ordförande för Svenska skidförbun­det, ett uppdrag han kommer att kliva av i och med valsegern, och vd för det alpina anläggning­sbolaget Skistar – tycker inte att han inleder sitt nya uppdrag i motvind. – JAG HAR VARIT ödmjuk inför valet. Jag visste att det var tajt. Det som har lyfts fram är det här med sommar–vinter, mindre–större (förbund), men från och med i dag företräder jag SOK. Jag företräder inget stort vinterförb­und. Kliver man in i en ny roll är man lojal och jobbar

”Vi har aldrig haft de här förutsättn­ingarna och möjlighete­rna.” MATS ÅRJES, nye ordförande­n om en svensk OS-ansökan

profession­ellt i den.

Så det är inte en splittrad organisati­on du tar över?

– Det vill jag inte spekulera i. Jag hoppas att alla förstår, efter ett tag, att det uppdrag jag kliver på innebär att jag represente­rar 41 olympiska specialför­bund. Man ska inte bedömas utifrån den bakgrund man ens har påbörjat sitt jobb.

Den kanske enskilt viktigaste frågan för Årjes blir att leda arbetet mot en eventuell ansökan om OS 2026, med Stockholm som huvudort. EN AV DE SVÅRASTE uppgiftern­a på vägen blir att övertyga politikern­a i Stockholms stadshus att jättearran­gemanget är en bra idé.

Enligt Årjes är tidpunkten perfekt för Sverige att söka OS.

– Vi har aldrig haft de här förutsättn­ingarna och möjlighete­rna. Dels tack vare IOK:s (Internatio­nella olympiska kommitténs) beslut om ekonomiska bidrag men framför allt när det gäller hållbarhet, att använda existerand­e anläggning­ar i så stor utsträckni­ng som möjligt. Det tycker jag att Sverige represente­rar väldigt väl. Vi har det mesta på plats redan nu. Den informatio­nen kanske inte så många har, säger han.

Med sig på tåget har han de aktivas kommitté i SOK – även om de inte avslöjar vem de röstade på. Styrelsere­presentant­en Anna Laurell Nash, före detta boxare, tror att ett OS i Stockholm skulle innebära en injektion för svensk idrott.

– Det skulle vara grymt. Allt på hemmaplan är fantastisk­t. Förhoppnin­gen är att det också skulle lyfta bredden, inte bara några få idrottare, säger hon.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY ?? TAR ÖVER.
Mats Årjes, till höger, gratuleras av motkandida­ten Per Palmström.
Bild: HENRIK MONTGOMERY TAR ÖVER. Mats Årjes, till höger, gratuleras av motkandida­ten Per Palmström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden