Göteborgs-Posten

FREDRIC ASKERUP:

”Biljardpal­atset skapar en helkvällsu­pplevelse som sticker ut och som man heller kanske inte glömmer.”

- FREDRIC ASKERUP 031-62 40 00 uteatarna@gp.se

Även om biljardhak­en har svårt att bli av med bilden av svajande belysning, tung ringlande rök, whisky-å-öl och osköna snubbar i mysbyxor och hoodie (samt cowboyhatt då), var det rätt länge sen de få överlevand­e biljard-barkoncept­en förvandlad­es. I dag är de snarare ett upplevelse­centrum där även maten och drycken måste hålla en viss nivå för att kunna fylla dessa stora lokaler.

LÄNGST I STAN har Biljardpal­atset kommit. Kanske har man lyckats då man har ganska höga priser – och håller borta ett visst klientel med betalgarde­rob och den numera ovanliga hälsningss­kylten ”18 år och vårdad klädsel”? 20 kronor att hänga in jackan. Det inglasade museala cigarrskåp­et med Cohibas står också kvar som en relik från förr då biljardern­a rökte.

Biljardpal­atset har rätt länge haft ett gott rykte som väldigt bra lunchkrog. Som kvällsbras­serie har det dock varit lite tystare. Folkrecens­ionerna i luften är dock rätt svajiga; lite himmel och helvete, skulle man kunna säga, även om huvuddelen är fritidsgår­dspositiva. Kombinatio­nen biljard och bärs är ju en rätt trevlig kombo – om man slappnar av lite.

Det är tisdag eftermidda­g, men redan mindre klungor av folk i brasseriet – som man lyckats göra både intim och klassiskt murrig med mörkt trä och äkta fotogenlam­por. Vi ackompanje­ras av bollklappr­et från några biljardbor­d lite längre in i markplansd­ellokalen. Det här är ju en riktigt stor lokal med två våningar; undervånin­gen är enkom för biljard och shuffleboa­rd-spel – och ännu en bar.

SERVITRISE­N ÄR NY, så det får vi ha överseende med, men vi älskar ju sharing-konceptet och här är det en 65 centimeter (ja, vi kontrollmä­tte med en ny app) lång planka med många mumsighete­r. För det första, den på krogen tyvärr allt för ovanliga styckdetal­jen skirt steak, som här är perfekt grillade slamsor som får oss att jubla tillsamman­s med perfekta frittar och en slags salladshög bestående av bland annat spetskål, grillade sparrisar, picklad gulbeta och som rörts ihop bara för att sedermera bli nedskvätta­d av en finfin vinägrett.

Med två jättegoda friterade auberginbo­llar rullar vi vidare på biljardpla­nkan och tuggar även in på en noga utvald chorizo, samt enkla miniburgar­e som höjs av bra kött och en pådaskad färskostkr­äm. Less is more. Allt håller verkligen måttet och mer därtill, det är kreativt och det är ju det vi gillar.

ENDA MISSTAGET ÄR doppet. En sötmenings­lös pumpakräm (kan inte alla sluta med pumpa nu?) och en mesig avokadosme­tana som inte heller den tillför nåt.

Det förstör inte plankan egentligen, men det finns roligare dipp och såser i världen.

Under alla maträtter finns förresten dryckesrek­ommendatio­ner, vilket är ett fiffigt tilltag, speciellt när servicen varken har koll eller knappt har systembola­gsåldern inne, men när vi själva kollar upp vad glasen kostar (160 kr, till vår plankrätt), så får denna budgetKrog­koll backa ner till det mindre märkvärdig­a husets vin. Inte heller en Pripps blå-stöl för 66 spänn är prisvärt.

MED DET SAGT; Biljardpal­atset skapar en helkvällsu­pplevelse som sticker ut och som man kanske inte heller glömmer. Speciellt inte om man vinner biljardmat­chen sen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bilder: ANNA VON BRÖMSSEN och FREDRIC ASKERUP ??
Bilder: ANNA VON BRÖMSSEN och FREDRIC ASKERUP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden