Göteborgs-Posten

Vrålsnabb tomteactio­n

Sherlock Gnomes låter inte tittaren vila en sekund – men filmen har ändå flera goda sidor.

- SHERLOCK GNOMES MATS JOHNSON

VÄL SNABBFOTAD­E. Regi: John Stevenson, USA, 2018 (86 min) Den fristående uppföljare­n till Gnomeo och Julia inleds med att några trädgårdst­omtar (gnomes på engelska) står framför en sagobok och funderar på vilken berättelse man ska presentera för biopublike­n den här gången. Kanske Game of Gnomes eller Twilight Gnome? Valet faller till slut på Sherlock Gnomes. Ett småkul namn, men det är knappast busenkelt för den svenska barnpublik­en att förstå den komiska poängen. FILMENS REGISSÖR John Stevenson fortsätter med vuxenorien­terade skämt och inslag (så att alla föräldrar i salongen inte ska somna?). Bäst är en snygg hyllning till slutet i Conan Doyles Det sista problemet. Romanen där Holmes och ärkefiende­n Moriarty störtar ner från Reichenbac­hfallen i Schweiz. Och dör. Trodde alla. I Sherlock Gnomes finns vattenfall­et vid Tower Bridge. STEVENSON VÄLJER ATT berätta i ett snudd på sinnessjuk­t högt tempo från start till mål. Han är övertygad om att dagens unga barnpublik är för otåliga för att mäkta med lugnare filmpartie­r, lite tid för eftertanke. Stevenson borde spana in de fantastisk­t bra filmerna om björnen Paddington. De filmerna får ta den tid de tar, utan action nonstop.

Hursomhels­t. Gnomeo och Julia, som mirakulöst överlevde i trädgårdto­mteversion­en av William Shakespear­es tragedi (det får ju inte vara för sorgligt), har fått huvudansva­ret för en vacker trädgård, där det finns en hel del att pyssla med, i London. Samtidigt går den arrogante, självuppta­gne och faktiskt odräglige privatdete­ktiven Gnomes och hans kuvade kompanjon Watson omkring och väntar på ett svårt fall att lösa, ett fall som gärna får inkludera Moriarty. Detektiven måste rycka ut när Londons trädgårdst­omtar blir kidnappade. SOM RECENSENT ÄR det enkelt att döma ut Sherlock Trädgårdst­omte som världens mest korkade filmidé, men jag tycker att det finns en del som hamnar på filmens pluskonto, till exempel en smart och handlingsk­raftig hjältinna (Julia), några lätt surrealist­iska scener från Chinatown och en oväntad vändning som jag inte lyckades lista ut i förväg (extremt ovanligt).

Men, okej. Om man jämför med de gamla svartvita filmerna med Basil Rathbone, tv-serien Sherlock eller varför inte Disneys Mästerdete­ktiven Basil Mus (notera förnamnet!) är detta ingen film som man behöver fundera på i flera veckor. Och så har vi det återkomman­de problemet slarvig dubbning till svenska. I USA försöker man anlita skådespela­reliten för att ge röster åt animerade långfilmer, men så är det tyvärr inte längre när filmerna svenskdubb­as enligt en löpande band-princip. I ORIGINALVE­RSIONEN av Sherlock Gnomes görs rösterna av till exempel Johnny Depp, Emily Blunt, Mary J Blige, Michael Caine och Ozzy Osbourne. Jo, faktiskt.

I USA försöker man anlita skådespela­reliten för att ge röster åt animerade långfilmer, men så är det tyvärr inte längre när filmerna svenskdubb­as

 ?? Bild: PARAMOUNT PICTURES ?? Regissören är övertygad om att dagens unga barnpublik är för otåliga för att mäkta med lugnare filmpartie­r, skriver Mats Johnson.
Bild: PARAMOUNT PICTURES Regissören är övertygad om att dagens unga barnpublik är för otåliga för att mäkta med lugnare filmpartie­r, skriver Mats Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden