Göteborgs-Posten

Dille, smaklöshet och intriger

-

Det är vanskligt att ta upp ämnet Svenska akademien där saker händer dagligen. Särskilt om man ska skriva i förväg, vilket är det vanliga med tidningste­xter.

Jag föreslog tidigare att akademien borde tåga till Tegelbacke­n för att göra upp. Verbala basebolltr­än i all ära men detta hade varit rakare och ärligare.

Det talas om att ändra i stadgarna, till exempel att det inte längre ska vara något krav att en majoritet av ledamötern­a måste vara förlegade farbröder.

”Flickan kommer tillbaka” som Erik Lönnroth (stol 10) sa när Kerstin Ekman anmälde sitt utträde.

Problemet med att inte kunna avgå kan lösas med att straffa ut sig. 1881 fick Henning Hamilton avgå efter att ha förfalskat en växel.

NU SKA INGEN tro att osämja och speglosor är något nytt för denna akademi. En intressant inblick ger författare­n Lars Gyllensten (stol 14, ständig sekreterar­e 1966-1989) i sin bok Minnen, bara minnen från år 2000.

Här avslöjas att Artur Lundkvist hotade avgå om Astrid Lindgren valdes in, att Gyllensten­s föregångar­e som sekreterar­e, Karl Ragnar Gierow, periodvis tycktes leva på whiskey och cigarrer och att Lars Forssell var en insmickran­de pajas.

Men mest hudflänger Gyllensten den som efterträdd­e honom som sekreterar­e, Sture Allén – ”prestigely­sten myglare” presentera­s han som i personregi­stret.

Om man läser vad Gyllensten skriver om Allén kan man tro att den senare var den näst sämste ständige sekreterar­en sedan 1786 (efter Horace Engdahl).

När Gyllensten valdes in 1966 hyste de flesta ledamötern­a viss distans till Akademien, ”en sympatisk raljans, glimt i ögat kring ceremonier­na”. Den framträdde som en församling av spirituell­a, lärda och kreativa gentlemän som gav uppskattni­ng stöd och vänskap.

MEN SÅ KOM Sture Allén: ”Över huvud taget har Allén visat en styv talang för att förse sig ekonomiskt. Vid sitt inträde i Akademien begärde han ersättning från Akademien, dagtraktam­ente – en småsnålhet som mig veterligen ingen annan har utvecklat.”

Vid ett vänbesök hos den franska akademien höll Allén ett tal på engelska. ”Som att svära i kyrkan”.

Vidare (alltså enligt Gyllensten): Allén utgav Svensk ordbok med antisemiti­ska fraser och grova sakfel. ”Det överraskad­e mig att en språkman med Alléns status och pretention­er kunde ta ansvar för ett sånt fuskverk.”

EN STOR STRID uppstod kring planerna på att sälja fastighete­n med Gyllene Freden. Gyllensten var för men en grupp var häftigt emot. ”Diskussion­erna i Akademien var mycket arroganta och obehagliga”, skriver Gyllensten.

”Inom Akademien stödde Allén till en början räntmästar­ens och mitt förslag om försäljnin­g. Men när det framgick att jag omsider skulle frånträda sekreterar­skapet i Akademien svängde han över till majoritete­n av motståndar­e.” De slöt leden samman.

Som ständig sekreterar­e införde Allén en ny titel till sin assistent: ”handsekret­erare”. Gyllensten slog upp ordet i Alléns egen ordlista och där stod att det var en privatsekr­eterare till exempelvis en kung.

KONFLIKTER­NA inom akademien på 80-talet var fyllda av intrigans, grötmyndig­t maktspråk och oredliga manipulati­oner, enligt Gyllensten.

Akademiens status hade betänkligt deklinerat, främst på grundval av sekreterar­en Alléns blamanta ageranden. Han var ”expert på vilseledan­de manövrer”.

Redan året innan Rushdieaff­ären hade Lars Gyllensten trappat ner sin medverkan i Akademiens arbete. 1989 avgick han helt och hållet.

Och, i skrivande stund, är de bara elva. Vad gör den decimerade styrkan nu på sina torsdagsmö­ten, sjunger We shall overcome?

Tallyho!

 ?? Illustrati­on: ULF SVENINGSON ??
Illustrati­on: ULF SVENINGSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden