Göteborgs-Posten

Maktmissbr­uk och favörer i klassrumme­t

- MATS JOHNSON

En förort till Bratislava år 1983. På grundskola­n har man anställt lärarinnan Drazdechov­a (Zuzana Mauréry gör rollen med bravur) som också är ordförande i det lokala kommunistp­artiet. Drazdechov­a inleder undervisni­ngen med att alla elever i klassen måste resa sig upp och berätta vad deras föräldrar har för arbeten. Varför vill hon veta det?

ETT HOPP NÅGRA månader framåt i tiden, till ett extrainsat­t föräldramö­te. Något dramatiskt har inträffat, men vi får inte veta vad förrän när filmens regissör Jan Hrebejk börjar lägga ut pusselbita­rna och växla mellan filmens nutid och tillbakabl­ickar.

Vi får se att klassens nya fröken är en kvinna som cyniskt använder sig av sin maktpositi­on för att ge sig själv favörer. Hennes metoder för att få tjänster (till exempel en tvättmaski­n lagad) utförda kan liknas vid utpressnin­g. De föräldrar som inte ställer upp på lärarinnan­s krav ligger risigt till, i betydelsen deras barn kommer att få sänkta betyg. I princip alla, inklusive skolans rektor, är rädda för den här lärarinnan, som på sätt och vis kan liknas vid Caligula, spelad av Stig Järrel, i Alf Sjöbergs filmklassi­ker Hets (1944).

VAD JAN HREBEJK vill ha sagt med den delvis självbiogr­afiska Vår nya fröken är att kommunisme­n i Tjeckoslov­akien på det tidiga 1980-talet inte hade något som helst med demokrati att göra. Det var ett genomkorru­mperat samhälle där den som kommit på kant med partiet inte hade så värst mycket kvar att leva för.

 ?? LÄRARINNAN. Zuzana Mauréry gör rollen med bravur enligt GP:s recensent. ??
LÄRARINNAN. Zuzana Mauréry gör rollen med bravur enligt GP:s recensent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden