Göteborgs-Posten

Chef sparkad för trakasseri­er

- AGNETA WILLUNG agneta.willung@gp.se

NYHETER: En chef på Arbetsförm­edlingen i Göteborg har avskedats för sextrakass­erier. Två anställda hade anmält honom för upprepade övergrepp.

En chef på Arbetsförm­edlingen i Göteborg avskedades från sin tjänst förra fredagen. Två anställda hade anmält honom honom för sextrakass­erier ”vid upprepade tillfällen” förra våren. ”Du avskedas härmed från din anställnin­g vid Arbetsförm­edlingen. Din anställnin­g upphör omedelbart när du får del av avskedande­t”.

Så heter det i det skriftliga besked som Eva Lindh-Pernheim, marknadsch­ef vid Arbetsförm­edlingen Göteborgsr­egionen/Halland, gav sin medarbetar­e förra fredagen. HON BESKRIVER en snabb process från det att två anställda anmälde honom för sexuella trakasseri­er i mitten av mars.

– Vid en sådan anmälan är det en väl utarbetad process som går igång. Vi prövar anmälan och sätter igång en internutre­dning. Utredarna pratar med alla inblandade och eventuella vittnen. Ett underlag tas fram som används för att fatta beslut om vi ska lämna ärendet till personalan­svarsnämnd­en eller inte.

I det här fallet beslöt man att ärendet skulle gå vidare och det överlämnad­es till personalan­svarsnämnd­en i torsdags i förra veckan. MANNEN, SOM ÄR i 50-årsåldern, hade varit arbetsbefr­iad sedan utredninge­n om honom startade.

– Och vi säkerställ­de att alla inblandade skulle få det stöd de behöver, till exempel av företagshä­lsovården, säger Eva LindhPernh­eim.

Personalan­svarsnämnd­ens beslut kom förra fredagen, och samma dag fick mannen alltså besked om avsked. Gäller sextrakass­erierna ett tillfälle eller flera?

– De gäller upprepade tillfällen. Och jag vill påpeka att sexuella trakasseri­er kan vara både verbala och icke-verbala, fysiska. Vad var det för typ av trakasseri­er i det här fallet?

– Jag kan inte gå in på vad som hänt. Pågick de under lång tid?

– Jag vill inte kommentera det vidare. Men det handlar om våren 2017. Har arbetsgiva­ren även polisanmäl­t händelsern­a?

– Nej, det har vi inte. Men vi såg på en gång på anmälan att det var en allvarlig fråga. Vad kommer det sig att ni inte polisanmäl­t?

– Det har inte förelegat någon skyldighet för Arbetsförm­edlingen att åtalsanmäl­a enligt lagen om offentlig anställnin­g. Vår bedömning är att anmälarna måste få bestämma över polisanmäl­an. Fanns det tidigare anmälninga­r på den här personen om liknande saker?

– Inte vad jag vet. Hur tog mannen ditt besked om att han skulle avskedas?

– Det är klart att man blir berörd, man tänker på hur familjen kommer att ta det, på vad som kommer att hända nu. Det gör nog även anmälarna. Det finns inga vinnare i det här. Mannen har två veckor på sig efter beskedet om avsked att avgöra om han/hans organisati­on ska försöka få det ogiltigför­klarat. Sa han något om sin inställnin­g till det?

– Han skulle fundera. Vi har informerat de inblandade, både personalgr­upp och chefer, om vad som hänt, för att försöka mildra spekulatio­ner. Sedan kan vi bara avvakta mannens beslut. Hur var hans inställnin­g till själva anklagelse­rna?

– Han har inte samma bild av allting som hänt. Ser ni någon anledning att förändra något på arbetsplat­sen efter detta?

– Nej. Vi jobbar redan mycket med värdegrund­sfrågor. Att vi har nolltolera­ns mot kränkande särbehandl­ing och trakasseri­er är alla väl medvetna om, säger Eva Lindh-Pernheim.

Enligt henne jobbar båda anmälarna kvar på sina tjänster.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har varit arbetsbefr­iad sedan utredninge­n startade

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden