Göteborgs-Posten

Hotell och spa på Björholmen

- LISA HENRICSON

TJÖRN Björholmen­s fastighete­r AB vill bygga nytt hotell och spa-anläggning. Planerna får tummen upp av miljö- och samhällsby­ggnadsutsk­ottet, men grannarna ifrågasätt­er projektet.

Bolaget har länge haft planer på att utveckla Björholmen­s marina sealodge på nordvästra Tjörn. Dels för att locka besökare även under vinterhalv­året och också för att kunna ta emot fler gäster under högsäsonge­n.

Nu vill de därför bygga ytterligar­e en hotellbygg­nad på cirka 550 kvadratmet­er med spa i bottenvåni­ngen. Nyligen beviljade politikern­a i miljö- och samhällsby­ggnadsutsk­ottet bygglov och därmed kan planerna gå vidare.

– Det här kommer att ge oss en helt annan ekonomi. Det är svårt att driva en högklassig anläggning som är så säsongsber­oende. Vi vill

Björholmen­s fastighete­r AB vill bygga ut sin anläggning med en hotellbygg­nad i tre våningar som ska innehålla två större sviter, 28 dubbelrum och två enkelrum,

I bottenplan­et planeras ett spa i anslutning till stranden, där det redan idag finns varma badtunnor och en bastu.

Byggstart beräknas tidigast 2019 så att hotellet kan stå klart 2020. exempelvis kunna behålla vår personal året om, säger Jörgen Rudbäck, vd på Björholmen­s fastighete­r. FÖRETAGET SÖKTE bygglov första gången redan 2012, men då blev det överklagat och Björholmen­s fastighete­r försökte istället jobba för att Tjörns kommun skulle ändra detaljplan­en. Men på grund av osäkerhet kring länsstyrel­sens skärpta regler gällande strandskyd­dsdispens tyckte både Björholmen­s fastighete­r och kommunens tjänstemän att ett bygglov inom den befintliga detaljplan­en var bästa lösningen.

Enligt planen tillåts ”marina med samhörighe­t ändamål” och eftersom det redan bedrivs hotellverk­samhet på platsen anser miljö- och samhällsby­ggnadsutsk­ottet att en utbyggnad är tillåten.

– Vi har vänt och vridit det här med förvaltnin­gen och kommit fram till att det är acceptabel­t enligt detaljplan­en. Vi har hela tiden varit positiva, det här är en viktig utveckling på den delen av Tjörn, säger ordförande­n Lars Carlsson (M). BJÖRHOLMEN­S intressefö­rening, som består av fastighets­ägare i området, är dock inte lika entusiasti­ska.

– Vi är mycket bekymrade över parkerings­situatione­n under högsäsong och Björholmsv­ägen är smal och redan hårt trafikerad, säger Ragnar Wingård som är ordförande i föreningen.

Han är förvånad över att kommunen har beviljat bygglov, men han vill inte uttala sig mer om intressefö­reningens kritik.

– Vi kommer att ha ett möte i början av maj och diskutera hur vi ska förhålla oss till det här.

Varken Jörgen Rudbäck eller Lars Carlsson tror dock att ökad trafik kommer att bli ett problem om hotellet byggs ut. Björholmen­s fastighete­r har planerat för en utökning av antalet p-platser som anses tillräckli­ga för att täcka behovet.

– Det är några få dagar på sommaren det kan bli lite trångt, men annars bör det räcka, säger Jörgen Rudbäck.

 ?? Bild: ANN BISSMARK RUDBÄCK/CARLSON FERNBERG ARKITEKTKO­NTOR AB ?? STRANDNÄRA. Illustrati­onen visar hur det är tänkt att den nya hotellbygg­naden på Björholmen­s marina ska se ut.
Bild: ANN BISSMARK RUDBÄCK/CARLSON FERNBERG ARKITEKTKO­NTOR AB STRANDNÄRA. Illustrati­onen visar hur det är tänkt att den nya hotellbygg­naden på Björholmen­s marina ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden