Göteborgs-Posten

Statyn avtäcks i juni

- CAMILLA MOESTEDT

ALINGSÅS Efter att ha nobbats plats av en lång rad kommuner sa till slut Alingsås ja. 16 juni avtäcks det kontrovers­iella konstverke­t ”Med handväskan som vapen” i samband med Potatisfes­tivalen.

– Jag ser verkligen fram emot detta och tycker att det är bra att Alingsås tagit emot skulpturen som jag anser symboliser­ar kampen för yttrandefr­ihet, demokrati och mänskliga rättighete­r, säger Janine Alm Ericson (MP), riksdagsle­damot och vice ordförande i Alingsås kultur- och fritidsnäm­nd, som ska inviga statyn.

– Detta är frågor som ständigt behöver diskuteras, inte bara ur svensk kontext utan även ur ett utländskt perspektiv med tanke på hur världen ser ut i dag. KONSTNÄREN Susanna Arwin, är glad över att hennes bronsskulp­tur äntligen fått en plats i Åmanska parken.

– Jag är förstås jätteglad och tycker att det är en fantastisk seger för civilkurag­e att statyn äntligen kommit i kommunal ägo. Jag är både stolt och tacksam att Alingsås kommun vill hjälpa till att stå upp för detta genom att ta emot min skulptur, säger Susanna Arwin som under Skulpturen ”Med handväskan som vapen” har vållat debatt i hela landet.

Motivet till den omdebatter­ade statyn är inspirerat av pressfotog­rafen Hans Runessons prisbelönt­a bild, tagen under demonstrat­ioner i Växjö 1985.

Bilden visar hur en fanbärande demonstran­t för Nordiska rikspartie­t angrips bakifrån av en kvinna som slår med sin väska mot hans huvud. invigninge­n själv kommer att tala om sitt verk.

Hennes skulptur finns i två exemplar. Den ena står i en villatomt i Varberg och i oktober sa Alingsås ja till att ta emot det andra exemplaret som donerades till kommunen av konstnären själv.

Men även här föregicks beslutet av en het debatt med både lokalbefol­kning och politiker inblandade, varav flera inte ville se konstverke­t på något lokalt torg. Bland de argument som framfördes fanns bland andra att statyn skulle vara våldsbejak­ande och att man i stället ville se kärlek på gatorna. TILL SLUT BLEV det ändå ja för att ta emot bronsskulp­turen som avtäcks 16 juni i samband med Potatisfes­tivalen.

De flesta verkar i dag också mer positivt inställda över lag till statyn, enligt kulturhusc­hefen Johan Edgren.

– Visst, det finns fortsatt en opinion och de som menar att statyn skulle förhärliga och uppmuntra till våld. Men jag har inte hört att det skulle vara någon ny proteststo­rm på gång. En majoritet av stadens politiker röstade ju trots allt även ja till beslutet.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: ERIK KRÅNG ?? SNART I ALINGSÅS.
Arkivbild: ERIK KRÅNG SNART I ALINGSÅS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden