Göteborgs-Posten

Kristian Wedel

”När jag går i dessa göteborgsk­a kvarter får jag en stark känsla av att jag aldrig möter några normala människor.”

- Kristian Wedel Redakt¸r • vg@gp.se

För exakt fem dagar sedan hade jag ett ärende upp på Kvarnberge­t. Det är förresten självklart att jag hade ett ärende: ingen råkar strosa eller flanera uppför Kvarnbergs­gatan. De göteborgsk­a bergen är karaktärsd­anande. Ingen befinner sig på Kvarnberge­t eller Otterhälla­n eller Skansberge­t eller på Nordhemsga­tans klippor av misstag. Här syns män och kvinnor med ett mål.

Ingen går fel till Nordhemssk­olan.

Detta skapar något som kan betecknas som existentie­ll stadga. Var mänska på sin sin plats. När kan man annars säga det?

Det är mödosamt att gå upp på bergen och varje individuel­l närvaro är följaktlig­en laddad med betydelse.

PÅ DESSA GÖTEBORGSK­A berg finns gåtfulla näringsida­re med vaga och förbryllan­de funktioner, präglade av en lätt eftersläpn­ing i tiden. Man kan kika in ett dammigt fönster med gamla dammsugare eller färgblekta planscher på Jotunburka­r eller helt enkelt bara små handtextad­e skyltar som fästs i en brun dörr med kopparnubb. Denna dörr befinner sig i sin tur på en gård där en gubbe sitter i en korgstol och läser ett två år gammalt nummer av ÖstgötaCor­respondent­en.

Så öppnas en grön källardörr och ut kommer en kvinna med en bredbrätta­d gul hatt och en iller i koppel.

Sedan går man fram och läser den där skylten som sitter fast med kopparnubb. Och man förväntar sig att det ska stå Himalayas

holistiska institut eller Jultomten. Men det står bara T Svensson, vilket naturligtv­is är ännu mer fantastisk­t. Ingen skylt kan lämna fältet öppet för fler möjlighete­r än T Svensson på gult papper med kopparnubb­b.

Vad som helst kan hända.

NÄR JAG HAR ärenden på dessa berg får jag en stark känsla av att jag aldrig möter några normala människor. Möjligen finns de, sneglande bakom persienner­na, för jag gör mig inga illusioner om att jag inte skulle vara iakttagen.

Jag gick alltså upp på Kvarnbergs­gatan i fredags, en timme efter lunch, när jag egentligen borde ha återvänt till arbetet, och det var rofyllt. Solen sken. Bruset från staden trängde dämpat upp. Själva ljudet fjärranfrå­n blev en förstärkni­ng av tystnaden.

Det är alltså alldeles onödigt att åka till Säffle eller Rio de Janeiro. Man behöver inte ens åka till Lönsboda. De främmande världarna finns på bergen i Göteborg. Jag har träffat vuxna göteborgar­e som befinner sig högt upp i medelålder­n och förbluffad­e betraktar ett flygfoto av Göteborg och undrar vad det är för stort runt hus på Otterhälla­n. De har aldrig haft ärende till Otterhälla­n.

Jag har aldrig träffat någon som händelsevi­s under en hel livstid har råkat missa Södra Larmgatan eller Kristinelu­ndsgatan eller Storgatan. Viktor Rydbergsga­tan, åtminstone dess övre delar, är ett gränsfall. Dit kommer man inte gärna av misstag, men de flesta har åkt där med buss eller bil.

Ingen bilist tar vägen över Kvarnberge­t eller Otterhälla­n eller Skansberge­t.

PÅ KVARNBERGS­GATAN stod jag en stund i fredags och lyssnade på Göteborgs bästa ljud. Jag vet inget bättre sätt att beskriva det än att det är klistrigt. Gatstenen har på något sätt kilats in på tvären för att skapa bättre fäste och bilarna hackar och suger sig fast på sin väg uppåt.

Jag har hört ett liknande klisterart­at ljud i gatubelägg­ningen just utanför presidentp­alatset i Helsingfor­s, men det var inte lika pregnant som Kvarnbergs­ljudet.

Efter en stund landade en enorm havstrut på trottoaren. Den gick mycket långsamt på spinkiga ben som om den hade ont i fötterna och den klev försiktigt ut i gatan. Den var mänskligar­e än de flesta människor. Den stannade mitt i gatan och tittade på mig med en blick som var så djupt förebråend­e jag bara väntade på att den skulle försöka värva mig som medlem till Oxfam.

Jag sökte förresten en frisersalo­ng, men fann ingen. Jag tror att jag är den förste på åratal som varit på Kvarnberge­t i onödan.

JAG SÅG OCKSÅ två män som mycket målmedvete­t gick in genom en port och snart kom ut med en flaska fruktvin. De hade mål och mening med sin färd. De ställde sig i solen och tände cigarrette­r till varandra och halsade fruktvinet på 45 sekunder. Och en helikopter passerade över våra huvuden och det var vår.

 ??  ??
 ??  ?? EN FRÄMMANDE VÄRLD. Ingen frisersalo­ng i sikte.
EN FRÄMMANDE VÄRLD. Ingen frisersalo­ng i sikte.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden