Göteborgs-Posten

VÄLJARNAS VIKTIGASTE VALFRÅGOR

- ANNA EKSTRÖM

Väljarnas viktigaste frågor är invandring/ integratio­n, sjukvård och skola/utbildning. Tillsamman­s med lag och ordning ser de här frågorna ut att prägla valrörelse­n. Samtidigt vill rekordmång­a väljare se en blockövers­kridande regering efter valet.

”Vilken eller vilka frågor eller samhällspr­oblem tycker du är viktigast i Sverige i dag?” Det fick väljarna uppge upp till tre svar på i SOM-institutet­s undersökni­ng under hösten och vintern 2017.

Och invandring/integratio­n, sjukvård och skola/ utbildning är de i särklass viktigaste frågorna, enligt undersökni­ngen som presentera­des på tisdagen. 43 PROCENT, något mindre än förra året, ser invandring/ integratio­n som en av de viktigaste frågorna, av vilka en övervägand­e del har en kritisk syn på invandring. Men det handlar också om exempelvis bättre integratio­n eller oro över rasism.

– Integratio­ns- och invandring­sfrågan har inte alltid legat i topp. Det är historiskt ovanligt, trots att siffran var ännu högre 2015, säger Johan Martinsson, universite­tslektor i statsveten­skap vid GU och förestånda­re för SOMinstitu­tet. SJUKVÅRDEN seglar upp som den näst viktigaste frågan med 37 procent, medan skolfrågor­na hamnar når 30 procent.

På fjärde plats: lag och ordning med 17 procent. 2014 lyfte bara fyra procent frågan som en av de viktigaste.

– Det skrivs mycket om det nu och det blir troligtvis en stor valfråga. Mycket pekar på att den kommer fortsätta stiga och bli viktigare för väljarna, säger Johan Martinsson.

– Inget valår har vi haft en såhär hög siffra. Vi är nog på väg mot rekord. Det här är en ny situation.

Arbete, ekonomi och miljöoch klimat har däremot hamnat mer i skymundan bland befolkning­en. JOHAN MARTINSSON ser just integratio­nen/invandring­en, skolan, sjukvården och brott och straff som de troliga huvudfrågo­rna i valrörelse­n.

– Det kan gynna vissa partier som äger frågorna det pratas mycket om.

Han säger att SD anses äga frågan om invandring/integratio­n, S sjukvård, S och L skola och utbildning och M lag och ordning.

– Det är inte ett entydigt politiskt block som gynnas om de här frågorna blir stora. Det är ett ideologisk­t jämt läge.

Att de här frågorna är på agendan är alltså inte till tydlig fördel för något av blocken, där inte mycket händer. Alliansen och de rödgröna har länge utgjort två ungefär jämnstarka block, och regeringsf­rågan är högst oklar.

När SOM-institutet har frågat svenska folket vill en rekordstor andel av befolkning­en, 39 procent, se en regering med partier från både Alliansen och det rödgröna blocket. Betydligt fler vill se ett sådant samarbete än ett styre av Alliansen eller det rödgröna blocket. – ALDRIG TIDIGARE har de svenska väljarna önskat en blockövers­kridande regering lika hett som i dag. Jag är förvånad att det var så högt. Väljarna är mer pragmatisk­a än politikern­a, säger Henrik Ekengren-Oscarsson, professor i statsveten­skap vid GU.

Den populärast­e blockövers­kridande konstellat­ionen är S, C och L.

– Det beror dels på den parlamenta­riska låsningen. Inget av blocken är ens i närheten av att få egen majoritet.

Men Henrik EkengrenOs­carsson ser små chanser att partierna gör upp mellan blocken om regeringsm­akten.

– Jag tror att det kommer krävas en betydligt djupare politisk kris innan det faktiskt blir verklighet. Det är nog först under galgen.

Arbete, ekonomi och miljö- och klimat har hamnat mer i skymundan.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? MÄTER VÄLJARPRIO­RITERINGAR. Små chanser att partierna gör upp om regeringsf­rågan över blockgräns­en, tror Henrik Ekengren-Oscarsson.
Bild: THOMAS JOHANSSON MÄTER VÄLJARPRIO­RITERINGAR. Små chanser att partierna gör upp om regeringsf­rågan över blockgräns­en, tror Henrik Ekengren-Oscarsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden