Göteborgs-Posten

TALANGTRÄN­AREN I ANGERED

- ANDREAS LITHANDER

Angered MBIK har gjort sig känd som en talangfabr­ik i Göteborgso­mrådet – många unga spelare har lämnat för spel i stadens elitklubba­r. Ansvarig för att talangbank­en fylls på med nya förmågor varje år är tränaren Frankie Boakye. – Klubbens primära mål är att utveckla de här unga spelarna, och samtidigt ge dem en trygg tillvaro i vardagen.

Ungdomsutv­eckling är ett ämne som Frankie Boakye brunnit för under lång tid:

– Det ligger nära mig som person och till min uppväxt.

Jag kom till Sverige som tioåring och fick en bra uppväxt, jag vill ge samma förutsättn­ingar till ungdomarna här i förorten.

DEN HÄR SÄSONGEN består mer än hälften av A-laget av förstaårss­eniorer födda 2002, och nästan hälften av de ordinarie i startelvan är födda antingen -02 eller -01. Laget tränar oftast fyra gånger i veckan, en ovanligt hög mängd för att vara division 5.

– Jag tycker att man har ett ansvar gentemot de här killarna att skapa så bra förutsättn­ingar som möjligt för att de ska kunna ta nästa steg i karriären. När de känner att de behöver en ny utmaning händer det att de hamnar i någon elitklubb, säger Frankie Boakye.

Det mest kända exemplet som gjort en sådan flytt är förstås Kevin Ackermann, som gick till Häcken för några år sedan. Kevin Yakob, Aiham Ousou, Youssef Fayad och Izhaak Ahmed är andra exempel som följt i hans fotspår. Inför den här säsongen lämnade även 15-årige stjärnskot­tet Ishak Shamoun för spel i division 2 med Assyriska BK.

TRANSPORTB­ANDET till elitklubba­rna är i ständig rörelse, men laget fylls alltid på med nya talanger – och den här säsongen siktar Angered på att slåss om serieseger­n. Laget ligger just nu tre poäng från serieledar­en efter två segrar och två förluster.

Ikväll möter de Partille hemma på Lövgärdesp­lan, en match som direktsänd­s på gp.se med sändningss­tart 19.35, avspark 19.45.

 ??  ?? DUBBELJOBB. Frankie Boakye är inte bara tränare för Angered MBIK, han är även en del av ledarstabe­n för IFK Göteborgs U19-lag
DUBBELJOBB. Frankie Boakye är inte bara tränare för Angered MBIK, han är även en del av ledarstabe­n för IFK Göteborgs U19-lag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden