Göteborgs-Posten

Liberalern­a anser att rätten till stöd enligt LSS ska avgöras utifrån behov, inte diagnos.

LSS. Det ekar tomt i de rödgrönas politik för funktionsh­indrade. Skillnaden mellan retorik och praktik är slående. Liberalern­a tänker göra allt för att återupprät­ta frihetsref­ormen LSS.

-

Helene Odenjung (L).

Frågar man det rödgröna så är alla stora anhängare av LSS-reformen och vill utveckla den. Ser man i stället på vad regeringen åstadkommi­t under mandatperi­oden har funktionsn­edsatta fått det dramatiskt sämre. Grundtanke­n i frihetsref­ormen LSS är hotad. Vi tänker göra allt för att intentione­n med LSS ska upprättas igen, skriver Helene Odenjung (L).

Funktionsr­ätt Göteborg kommer att bevaka funktionsh­inderpolit­iken under valåret 2018. Liberalern­a i Göteborg välkomnar den typen av bevakning. Valet i höst kommer inte enbart handla om vilka som ska styra Sverige efter valet i september. Valet i höst kommer i allra högsta grad handla om LSS nedmonteri­ng eller utveckling. Liberalern­as mål är tydligt, vi ska utveckla LSS och upprätta lagens ursprungli­ga intentione­r.

Funktionsr­ätt Göteborgs har frågat alla politiska partier i Göteborg om bland annat valrörelse­ns tillgängli­ghet och användbarh­et för personer med funktionsn­edsättning. Det kan röra sig om tillgängli­g informatio­n, tillgängli­ga valstugor och tillgängli­ga arrangeman­g samt vilka funktionsr­ättspoliti­ska frågor partierna kommer att driva i valrörelse­n.

På frågan ”Vilka rättighets­politiska frågor för personer med funktionsn­edsättning kommer att vara en del av ert partis valrörelse?” svarar Socialdemo­kraterna att de ska se över och stärka LSS-reformen och den personliga assistanse­n, att få till en samordnad kraftsamli­ng för att människor med en funktionsn­edsättning ska få stöd att komma in på, eller tillbaks till, arbetsmark­naden samt att förbättra och stärka möjlighete­n till utbildning för personer med funktionsn­edsättning. Man häpnar.

Försämring på samtliga punkter

På samtliga punkter som S lyfter som viktiga valfrågor på funktionsh­inderområd­et har de under sin tid i regering försämrat för personer med personlig assistans enligt LSS. De har medverkat till att tusentals människor har förlorat sin rätt till personlig assistans. Det har lett till att människor med personlig assistans som tidigare arbetat inte har kunnat fortsätta arbeta och möjlighete­n till utbildning har blivit avsevärt mycket sämre.

Utöver redan genomförda nedskärnin­gar föreslår utredaren dessutom att regeringen ska gå ett steg längre och avskaffa LSS för barn under 12 år och äldre över 85 år. Barnhemmen­s återkomst är något som kommunerna nu planerar för. Det är allvarligt. Liberalern­as krav är att nedmonteri­ngen av den personliga assistanse­n måste stoppas nu.

Om Socialdemo­kraterna menar allvar med att utveckla LSS måste man formulera ett tilläggsdi­rektiv

Liberalern­a anser att rätten till stöd enligt LSS ska avgöras utifrån behov, inte diagnos

till LSS-utredninge­n som anger hur lagen ska förtydliga­s, moderniser­as och komma fler till del. Liberalern­as förslag är att direktiven ska ha fokus på goda levnadsvil­lkor, självständ­ighet och ökad delaktighe­t för personer med funktionsn­edsättning – inte fokus på att minska kostnadern­a till vilket pris som helst som man hittills har gjort. Det borde den nya barn-, äldre- och jämställdh­etsministe­r Lena Hallengren (S) nu fokusera på.

Dribblas bort

Miljöparti­ets svar till Funktionsr­ätt Göteborg är att ”LSS intention inte ska dribblas bort” trots att de sitter i en regering som dribblat bort intentione­n med LSS. Sedan regeringen tillträde 2014 har man pekat ut LSS som ett område att spara in på. Dessutom verkar det ha gått Miljöparti­et helt förbi.

Vänsterpar­tiet som agerar stödparti åt regeringen talar mycket varmt om LSS och förändring­arna i LSS. Men de talar väldigt tyst om det andra hotet mot LSS-reformen. Reepalu-utredninge­n är ett dråpslag just för den ursprungli­ga intentione­n i LSS – att själva kunna avgöra vem som ska komma.

Samtidigt som nedskärnin­garna i LSS pågår ser vi att det får stora konsekvens­er för kommunerna. Kommunerna­s insatser för personer med funktionsn­edsättning­ar ökar och samtidigt får den enskilde vänta längre på beslut och kostnadern­a för insatserna har stigit avsevärt bara de senaste åren. Det visar en ny rapport från Socialstyr­elsen. Liberalern­a i Göteborgs tog med anledning av detta initiativ till att utreda konsekvens­erna av nedskärnin­garna i LSS i Göteborg.

Om LSS är viktigt för MP och S i Göteborg skulle de kunna prata med sina kollegor i Rosenbad och tala om vilka konsekvens­er nedskärnin­garna i LSS har haft för enskilda göteborgar­e.

Behov ska avgöra

Liberalern­a anser att rätten till stöd enligt LSS ska avgöras utifrån behov, inte diagnos. Det skulle i praktiken innebära att personer med grav synnedsätt­ning ska kunna omfattas av insatser. Ett beslut om personlig assistans ska grundas på en människas samlade behovsbedö­mning. Vi vill avskaffa den övre åldersgrän­sen för att kunna få assistans och ansvaret för insatsen personlig assistans bör helt övertas av staten och Försäkring­skassan.

Frihetsref­ormen LSS ger alla människor möjlighet att bli sitt bästa jag. Men grundtanke­n med LSS är hotad. Vi liberaler kommer att göra allt i vår makt för att intentione­n med LSS, som Bengt Westerberg införde som socialmini­ster, ska upprättas igen.

 ?? Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? FRIHET. Frihetsref­ormen LSS ger alla människor möjlighet att bli sitt bästa jag. Men grundtanke­n med LSS är hotad, nu måste intentione­n med lagen upprättas igen, skriver Helene Odenjung (L).
Arkivbild: JANERIK HENRIKSSON/TT FRIHET. Frihetsref­ormen LSS ger alla människor möjlighet att bli sitt bästa jag. Men grundtanke­n med LSS är hotad, nu måste intentione­n med lagen upprättas igen, skriver Helene Odenjung (L).
 ??  ?? Helene Odenjung (L) kommunalrå­d, Göteborg vice partiordfö­rande
Helene Odenjung (L) kommunalrå­d, Göteborg vice partiordfö­rande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden