Göteborgs-Posten

Ingen konkurs för Qviding

- JOEL TIVEMO joel.tivemo@gp.se

SPORT: Den ekonomiskt tyngda föreningen Qviding kan pusta ut. Tillräckli­gt många av klubbens borgenärer har gått med på att skriva ned skulderna. ”Nu är det en positiv känsla”, säger föreningen­s ordförande Rikard Attling.

Qviding kommer klara sin rekonstruk­tion. Tillräckli­gt många av klubbens borgenärer har gått med på att skriva ner skulderna – och nu kan föreningen­s ordförande Rikard Attling pusta ut.

– Det betyder allt att komma ur det här, säger han.

Efter år av ekonomisk kris gick Qviding FIF den 24 juli i fjol in i en rekonstruk­tion.

Nio månader senare kan klubben konstatera att den kommer klara sig undan konkurs. För att klara rekonstruk­tionen var Qviding tvunget få okej av 75 procent av borgenärer­na, både till antal och belopp.

Det har klubben nu klarat av. Den 24 april hade runt 85 procent av borgenärer­na gått med på att skriva ned sina skulder.

Även om rekonstruk­tionen inte avslutas formellt förrän den 14 maj då ackordsför­handlingen i tingsrätte­n hålls, är Rikard Attling övertygad om att Qviding har klarat föreningen­s tuffaste tid hittills. – MAN ÄR INTE glad för att folk förlorar pengar, men man är lättat över att bolagen och privatpers­onerna gärna ser att föreningen överlever. Det känns väldigt bra. Nu får vi äntligen chansen att göra det som vi vill, säger han.

Hur har de här nio månaderna varit?

– Det har varit kämpigt. Vi har alltid försökt att se det på lång sikt och tänka att det blir ljusare på andra sidan. Det känns skönt att vi ska börja med det nya arbetet nu. Nu är den en positiv känsla.

Vad betyder det här för föreningen?

– Det betyder allt såklart. Detta är inget man gör frivilligt. Man har ambitionen att betala av alla skulder man har men man kommer till en punkt där det svämmar över, säger Attling.

Och fortsätter: – DET ÄR som att borra ett hål i botten på en båt. Till slut sjunker skeppet. Man måste fixa golvet, man kan inte bara lassa ut vattnet hela tiden.

I och med rekonstruk­tionen kommer Qvidings skulder skrivas ned till 25 procent av ursprungsb­eloppet. Det innebär att klubben kommer ha en skuld på en miljon kronor. Den kommer i sin tur täckas av ett förmånligt lån som en medlem ger till klubben.

– Vi har ett löfte från en person med stort Qviding-hjärta om ett lån som vi kan amortera på lång sikt. Men den personen vill vara i bakgrunden, säger Rikard Attling.

Nu hoppas föreningen komma tillbaka starkare och med en sund ekonomi. Det arbetet har redan börjat. – VI SKA förtydliga våra värderinga­r, vilka vi är och vad vi står för. Och så ska vi se till att vara en modern förening. Vi ska visa på värdena vi har för folk i området och skapa bra saker för många, säger Rikard Attling.

”Man är inte glad för att folk förlorar pengar, men man är lättad över att bolagen och privatpers­onerna gärna ser att föreningen överlever. Det känns väldigt bra. Nu får vi äntligen chansen att göra det som vi vill.” RIKARD ATTLING Ordförande, Qviding FIF

 ?? Arkivbild: OLOF OHLSSON ?? SER LJUSET. Det var varit en tuff tid för Qviding, men nu är det så att nog många borgenärer har gått med på att skriva ned sina skulder för att rekonstruk­tionen ska gå igenom. Och nu väntar en ljusningfö­r klubben på Härlanda Park.
Arkivbild: OLOF OHLSSON SER LJUSET. Det var varit en tuff tid för Qviding, men nu är det så att nog många borgenärer har gått med på att skriva ned sina skulder för att rekonstruk­tionen ska gå igenom. Och nu väntar en ljusningfö­r klubben på Härlanda Park.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden