Göteborgs-Posten

Lokala valrörelse­n är igång

- DENNIS JÖRNMARK CALLSTAM

Västlänken var elefanten i rummet, när Göteborgs politiska partier i går drabbade samman i en intensiv direktsänd debatt med heta ordväxling­ar i GP Live. Socialdemo­kraterna angreps från alla håll, inte bara av Alliansen och SD utan också av Vänsterpar­tiet. ”Allianspar­tierna är på offensiven och nya partier bidrar med ny energi”, skriver GP:s Arne Larsson i en analys.

Det blev intensiv debatt och heta ordväxling­ar när GP Live höll debatt på Stenhammar­salen. Martin Wannholt (D) pratade om ett ”demokratis­kt underskott” – och Jörgen Fogelklou (SD) ville se tuffare tag från rättsväsen­det.

– Den som inte sköter sig ska in bakom lag och bom, sade han när segregatio­nsfrågor skulle diskuteras.

I går kväll var det dags för valdebatt med GP Live. Elva politiker hade bjudits in till Stenhammar­salen – och när frågor om trygghet och segregatio­n i Göteborg kom på tapeten hettade det till ordentligt. Jörgen Fogelklou (SD) förespråka­de tuffare tag från rättsväsen­det.

– Vi kan bygga 300 kamelfarma­r, det kommer inte att hjälpa någonting. De som inte sköter sig ska lagföras och in bakom lås och bom, sade han.

Jonas Ransgård (M) konstatera­de att ”områden där kvinnor drar sig för att gå ut efter mörkrets inbrott inte betyder trygghet för mig. AnnSofie Hermansson (S) påpekade behovet av att skapa framtidstr­o i utsatta områden.

– Brottsligh­eten går faktiskt ned enligt statistike­n, även om vi har – Mycket går bra i stan, sa Ann-Sofie Hermansson (S).

POSITIV BILD.

haft problem och det kommer fortsätta att ske skjutninga­r, sade hon. I DEBATTEN OM skolan underströk Hermansson att samma förväntnin­gar ska gälla alla, oavsett stadsdel. Jörgen Fogelklou ansåg att lärarnas auktoritet i klassrumme­t behöver stärkas.

– Lärare sitter för mycket med administra­tiva sysslor. Låt lärarna vara auktoritet­er i klassrumme­t. Vill en lärare ha mobilförbu­d ska läraren ha rätt att säga det, sade han.

Även GP/Sifos färska och omskakande opinionsun­dersökning diskuterad­es i Stenhammar­salen – en mätning där Socialdemo­kraterna landade på 15,4 procent, 7 procentenh­eter under sitt väljarstöd från valet 2014. Ann-Sofie Hermansson medgav att hon förvånats av siffrorna.

– Men man ska inte låta sig styras av opinionssi­ffror. Det kommer komma fler mätningar, och vi har stora förhoppnin­gar på ett bra valresulta­t.

Martin Wannholt, vars Demokrater­na landade på 13,9 procent, var desto nöjdare med mätningen. Han hävdade att väljarnas reaktion beror på ett ”stort demokratis­kt underskott i Göteborg”.

– Det handlar om allt från utsatta områden till elefanten i rummet: Västlänken. Vi har människor som flytt från 184 länder från korruption och kriminalit­et. Sedan utsätts de för samma sak här i Göteborg, i förorten. WANNHOLT TYCKTE ATT skandaler inom Göteborgs stad skapat ett behov av något nytt i politiken. Jonas Ransgård (M) pekade på låga resultat bland annat vad gäller hur nöjda äldre i Göteborg är med sin hemtjänst.

– Av 290 kommuner hamnar vi på plats 283 där. Det finns ett stort missnöje med hur Göteborg sköts idag, sade Ransgård.

Martin Wannholt gick ett steg längre.

– Samtidigt som näringsliv­et går bättre än någonsin kan man nästan säga att kommunen går sämre än någonsin.

Ann-Sofie Hermansson medgav att det finns problem i Göteborg, bland annat vad gäller jämlikhet och kriminalit­et. Men hon instämde inte i Wannholts bild av att kommunen går sämre än någonsin.

– Jag är inte villig att hålla med om det. Vi har våra utmaningar, men fantastisk­t mycket går bra här i stan, sade Hermansson. POLITIKERN­A FICK ÄVEN tillfälle att diskutera välfärdsfr­ågor, bland annat den ofta debatterad­e och kritiserad­e Lagen om valfrihets­system (LOV). Daniel Bernmar (V) påpekade att fler kommuner lämnat systemet än tillkommit under det senaste året.

David Lega (KD) och Helene Odenljung (L) talade däremot om behovet att få göra sina egna val även sent i livet.

– Jag kommer inte gilla isterband när jag är 80 heller. Vi måste få påverka våra liv i så stor utsträckni­ng som möjligt, sade Lega.

Demokrater­nas Martin Wannholt tog i sin tur chansen att återigen prata om upplevt slöseri inom Göteborgs stad. Wannholt nämnde bland annat att omkring 50 heltidstjä­nster ägnas åt planering av linbanan, och menade att det finns en hel del resurser att flytta på.

– Stäng BRG (Business Region Göteborg). Då får vi 50 miljoner vi kan flytta rakt in i förskolan, sade Wannholt.

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? INTENSIV DEBATT. Göteborgs politiker debatterad­e i går i direktsänd­ning från Stenhammar­salen.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N INTENSIV DEBATT. Göteborgs politiker debatterad­e i går i direktsänd­ning från Stenhammar­salen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden