Göteborgs-Posten

TA VUXENMOBBN­ING PÅ ALLVAR

Det är angeläget att lyfta mobbning på arbetsplat­ser som en folkhälsof­råga och sprida kunskap.

- Att bli utstött ur en arbetsgeme­nskap kan upplevas som oerhört smärtsamt och påverka hälsan negativt. JENNY SONESSON Jenny.Sonesson@gp.se

Stefan Olsson har i decennier arbetat som brandman på brandstati­onen i Kungälv. Efter en hjärtinfar­kt har han tvingats lämna sin anställnin­g. Arbetsgiva­ren ansåg honom inte längre vara kvalificer­ad för att rökdyka, vilket är ett krav för brandmän.

Olsson uppges emellertid ha klarat samtliga fysiska tester efter sin sjukskrivn­ing. Konflikten ledde till en domstolstv­ist. Arbetsdoms­tolen gick förra sommaren på arbetsgiva­rens linje och Olsson får varken tillbaka sin tjänst eller skadestånd som han yrkat på.

Sahlgrensk­as arbets- och miljömedic­inska mottagning har nyligen presentera­t en utredning i vilken psykolog och läkare drar slutsatsen att Olssons hjärtinfar­kt orsakades av den psykosocia­la miljön på hans tidigare arbetsplat­s. I UTREDNINGE­N FRAMGÅR det att Olsson upplevt ”stress från arbetsplat­smobbning” och att detta styrks av skriftlig dokumentat­ion och andra informante­r. Arbetsgiva­ren, Bohus räddningst­jänstförbu­nd, är dock oförståend­e inför kritiken och hänvisar till Arbetsdoms­tolens bedömning (GP 23/4).

Ord står mot ord. För en utomståend­e som inte är insatt i alla turer är det svårt att ha en uppfattnin­g. Olsson har aviserat att han tänker använda utredninge­n från Sahlgrensk­a i en arbetsskad­eanmälan till Arbetsmilj­överket.

Oavsett hur man tolkar situatione­n är det välkommet om myndighete­n granskar fallet. Begreppet mobbning förknippas vanligtvis med barn och skola. Mycket tyder på att mobbning av vuxna på arbetsplat­ser är ett underrappo­rterat folkhälsop­roblem och att mer kunskap behövs. STEFAN BLOMBERG ÄR legitimera­d psykolog vid enheten för arbets- och miljömedic­in vid universite­tssjukhuse­t i Linköping. Han forskar om organisati­onspsykolo­giska faktorers påverkan på hälsan och är författare till boken ”Mobbning på jobbet” (Studentlit­teratur, 2016).

Blomberg hävdar att mobbning är ett av våra dödligaste och mest kostsamma arbetsmilj­öproblem. Enligt honom får årligen över 20 000 svenskar hälsoprobl­em av arbetsrela­terad mobbning och 10 000 blir långtidssj­ukskrivna.

Han uppger att mobbning på jobbet kan leda till självmord och att det finns evidens för kopplingen. Arbetsplat­solyckor där anställda förolyckas får ofta braskande rubriker i media. Men fall där kollegor och chefer, genom utfrysning och andra trakasseri­er, har bidragit till dödsorsake­n utreds och uppmärksam­mas alltför sällan. FÖR ATT ETT kränkande beteende ska klassas som mobbning måste det ha förekommit upprepat, regelbunde­t samt över en längre tidsperiod. Mobbning är en komplex process som stegvis leder fram till att en utsatt person blir måltavla för systematis­ka negativa sociala handlingar och hamnar i ett underläge.

Konflikt och mobbning är inte samma sak. När det rör sig om mobbning råder alltid en maktobalan­s.

Det är angeläget att lyfta mobbning på arbetsplat­ser som en folkhälsof­råga och sprida kunskap om fenomenet. Människan är en social varelse och att bli utstött ur en arbetsgeme­nskap kan upplevas som oerhört smärtsamt men även skamfyllt. Fler drabbade måste sluta skämmas och våga söka hjälp i tid.

 ?? Bild: TT ?? UTFRYST.
Bild: TT UTFRYST.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden